Sari la conținut

Al doilea copil

Totul este limpede si armonios in familia ta. Esti mamica si al doilea copil este pe drum. Cum te pregatesti?

Statisticile spun ca, daca primul copil poate sa apara ca urmare a unei intamplari, al doilea nu vine niciodata altfel decat programat. Cele mai multe femei calculeaza momentul si, tot statisticile arata ca, daca al doilea bebe nu este pus la cale in prim doi ani de viata al primului copil, venirea acestuia pe lume este amanata uneori chiar si cu patru cinci ani.

Primul pas pe care trebuie sa-l faci cu mare atentie este sa-l anunti pe primul nascut ca o sa aiba un fratior. Felul in care faci asta depinde de varsata copilului. Nu face gresala de a-l lasa la urma. Copilul tau nu trebuie sa fie ultimul care afla ca familia ta o sa creasca. Trebuie sa tii cont de faptul ca vestea poate sa provoace reactiile cele mai diferite, trebuie sa dovedesti calm si sa accepti toate intrebarile micutului tau. Este dreptul lui! In plus trebuie sa gasesti cele mai bune raspunsuri, astfel incat cel mic sa inteleaga ceea ce se petrece, dupa puterile lui, fara sa se simta frustrat sau neglijat. Iar acesta este cel mai important detaliu.

Legatura dintre frati trebuie sa apara inca din perioada in care juniorul nu a venit pe lume, iar primul nascut trebuie sa-l astepte cu aceeasi bucurie cu care il astepti si tu.

Nu face gresala sa-i subestimezi primului nascut sentimentele, reactiile sau capacitatea lui de a intelege ceea ce se intampla. A evita sa discuti cu el, a-i raspunde superficial este un afront peste care, uneori, nu o sa poata trece niciodata, iar legatura afectiva intre frati o sa sa aiba de suferit.

Implica-l si fa-l sa inteleaga ca este "fratele cel mare". Copiii iubesc responsabilitatile si se simt foarte bine atunci cand sunt luati in seama de adulti, atunci cand este vorba despre lucruri serioase. Mai mult copiii sunt incantati sa fie participanti cu drepturi depline la viata de familie. Asa ca nu-ti ramane decat sa folosesti aceste detalii in folosul lui si al familiei.

Nu ezita sa-i explici copilului tau ce se intampla cu tine, mai ales daca debutul celei de a doua sarcini inseamna greturi, varsaturi, oboseala sau somnolenta. Simptomatologia il poate speria, asa ca, cea mai buna solutie, este sa-i spui.

Pana in momentul in care "apare cel de al doilea", primul nascut a avut un unives propriu: mama. tata si el. Grupului care formeaza lumea lui se pot alatura bunicii sau persoanele care apar constant in viata ta: bona, unii prieteni, unchii si matusile copilului tau.  Pentru acest motiv anuntul ca "o sa ai un fratior", trebuie facut cu atentie, in cea mai pozitiva maniera cu putinta. Explica-i ca cel care o sa vina nu este un inlocuitor, ci un partener, iar el nu-i va lua nimic din ceea ce  apartine fratelui mai mare, in ceea ce priveste legatura lui cu parintii.

Copiii, pana pe la varsta de 10 ani, inlocuiesc cu scenarii complicate create de imaginatia lor, ceea ce nu inteleg. Daca aceste scenarii sunt construite pe principii de teama sau angoasa, de frustrare sau gelozie, o sa-ti fie foarte greu sa construiesti o relatie reala intre cei doi frati. Daca venirea celui de al doilea copil este privita ca un fapt normal, care aduce bucurie, imaginatia copilului se va orienta in aceasta directie.

Trebuie sa ai grija ca micutul care este pe drum sa nu fie perceput de intaiul nascut ca o jucarie. Trebuie sa-l faci sa inteleaga ca fratele care se va naste nu este un Teddy Bear ci un bebe cu drepturi depline la fel. Pare complicat, dar dialogul si dispozita ta de a-i raspunde copilului la toate intrebarile sale, netezeste drumul. In plus ai la dispozitie noua luni de zile ca sa faci asta!

Cateva sfaturi in plus:


    1. Implica-l pe fratele mai mare, pe masura varstei lui, la pregatirile pentru venirea pe lume a juniorului.
    2. Fetitele sunt mult mai participative decat baieteii, dar si pentru acesta se poate gasi o formula potrivita. Poate sta impreuna cu tatal lui in timp ce este zugravita camera copilului, poate alege impreuna cu tatal lui patutul, sau poate face o selectie de masinute, din cele care ii apartin, pentru a le darui celui mic.
    3. Daca stii, spune-i primului nascut sexul celui de al doilea copil. Incearca sa faci ca acest detaliu (esential), sa fie primit cu bucuria si sa fie "ceea ce-si dorea". Nu face greseala de ai spune baietelui tau ca o sa aiba un partener de joaca, daca nu stii cu certitudine ca vei avea un al doilea baiat. Cand cel de al doilea copil este de alt sex decat primul nascut, trebuie sa dai dovada de imaginatie si tact pentru al face pe micut sa accepte asta cu bucurie. De regula fetitele sunt mai tolerante, dar chiar si ele isi doresc in primul rand o surioara, dupa cum baietii vor "neaparat" un frate. Uzeaza de instinctele copilului. Sugereaza baietilor ca vor avea in grija o mica domnisoara, iar fetitelor ca viitorul fratior o sa fie un fel de mic paj.
    4. Ofera-i primului nascut toata atentia ta, inclusiv in zilele in care te afli in matrnitate. Femeile care aduc pe lume al doilea copil stiu instinctiv sa faca asta. Atentia ta trebuie indreptata spre modul in care se comporta tatal si mai ales bunicii, care din euforie, pot face greseli fata de primul nascut, scrie sante-az.aufeminin.
    5. Nu face niciodata comparatii. Dupa nastere nu spune niciodata "la prima nastere a fost mai greu/mai usor", sau "tu erai mai frumos/ mai urat", "tu ai fost mai cuminte/ mai dificil". Fratii nu trebuie evaluati sub niciun aspect prin comparatie unul cu altul. De la dragoste si bucurie, la gelozie si tristete este un singur pas
    6. Gaseste-ti mereu timp si disponibilitate pentru fratele cel mare, chiar si in primele zile dupa venirea pe lume a celui mic. Este esential.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Ahmed

    Effectively it seems this web situate is ncbeoiatly scorching, congratulations in the direction of the proprietor! I attempt to undergo as a lot as doable resting on the clear when I've further calculate. Nonetheless it's preparatory to get the norm for men and women to take a position every day of the week for the internet instead of of principally active, what a disgrace.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!