Sari la conținut

Depresia antenatală. Cauze, simptome, remedii

Te-ai aştepta ca toate femeile însărcinate să fie fericite şi de-abia să aştepte naşterea copilului. Nu este însă şi cazul celor care suferă de depresie antenatală şi sunt confuze şi triste pentru că nu simt acele sentimente de linişte şi bucurie.

Am auzit multe despre depresia postnatală care se instalează după naşterea unui copil, dar sunt foarte puţine lucruri cunoscute despre depresia din timpul sarcinii.

Aproape 10% dintre mamele în devenire sunt afectate de această depresie, iar femeile cu riscul cel mai mare sunt cele care au suferit anterior de depresie sau anxietate.

Surprinzător, proporţia de femei care suferă de depresie antenatală nu este mai mică decât a celora care dezvoltă depresie postnatală. În unele cazuri se crede chiar că instalarea depresiei postnatale a început în timpul sarcinii. Un studiu a identificat faptul că în cazul a 14,000 de femei evaluate de-a lungul sarcinii, nivelul de depresie a fost mai mare la 32 de săptămâni de sarcină decât postnatal.

Cauzale depresiei antenatale

Sarcina este o perioadă emoţională cu activitatea hormonală declanşând schimbări frecvente de dispoziţie, deşi aşteptările generale ale oamenilor sunt ca femeile însărcinate trebuie să fie vesele şi pline de nerăbdare să îşi vadă puiul. Există totodată aşteptarea că instictele maternale naturale să funcţioneze perfect şi mamele să se armonizeze imediat cu nou născuţii (sau cel puţin majoritatea lor). În realitate, multe dintre mamele care aşteaptă un copil, se torturează cu întrebări dacă vor fi mame bune şi se tem că nu vor fi în stare să răspundă eficient la nevoile nou născutului printr-un al şaselea simţ. Toate acestea pot declanşa depresia antenatală.

►Citește și Remedii naturale pentru depresia postnatală

De asemenea, există foarte puţin suport emoţional oferit femeilor în timpul sarcinii, şi acestea pot avea senzaţia că grijile şi sentimentele lor nu contează. Femeile însărcinate fac zeci de teste şi controle pentru a verifica periodic sănătatea copilului, dar de foarte puţine ori sunt întrebate cum fac faţă emoţional acestei perioade sau li se dă posibilitatea să vorbească de sentimentele negative cu care se confruntă. În plus, mamele deprimate se simt izolate şi uneori chiar „necorespunzătoare” cu o gravidă perfectă ceea ce duce la adâncirea depresiei.

Există de asemenea şi o presiune majoră asupra femeilor legată de cu arata şi se simt de-a lungul celor nouă luni de „înflorire”, din cauza celebrităţilor însărcinate care se afişează strălucitoare. Realitatea este însă deseori alta: femeia se îngraşă (nu neapărat într-o proporţie acceptabilă), este înceată şi iritată. Aceste realităţi sunt rareori arătate sau discutate.

Când poate apărea depresia?

Ca şi depresia postnatală, depresia antenatală poate apărea oricând şi nu este limitată la o anumită etapă a sarcinii. În timp ce o gravidă se poate simţi deprimată chiar la începutul sarcinii ca urmare a schimbărilor bruşte din viaţa ei sau ca urmare a unei sarcini neplanificate, alta poate cădea în ghearele depresiei în al treilea trimestru când se risipeşte bucuria de a devenit mama şi intervin grijile legate de competenta ei că viitoare mama şi cele legate de naştere.

Femeile care sunt înclinate în mod natural spre depresie sunt cele mai vizate dar schimbările majore pot fi un factor declanşator în cazul oricărei femei.
Ca un fapt pozitiv, depresia antenatală va dispărea repede după sarcina, cu observaţia că există un număr mic de femei care vor suferi şi de depresie postnatală.

Sarcinile consecutive

Se crede că majoritatea femeilor care suferă de depresie antenatală resmit acest lucru la primul copil. Şi totuşi, există femei care au depresie antenatală şi la al doilea şi la al treilea copil, ca urmare a sarcinilor dificile dinainte, a problemelor de cuplu sau a greutăţilor financiare. Femeia se îngrijorează gândindu-se cum va afecta un nou copil familia deja existenţa.
De asemenea, un istoric de avorturi sau naşterea unui copil mort poate scoate la suprafaţă sentimentele negative şi groază că acest lucru se poate întâmpla din nou. Acesta este un răspuns natural absolut normal, în special dacă s-a întâmplat mai mult de o dată înainte.

Simptome uzuale ale depresiei antenatale:

  • Plâns regulat şi sentimente de tristeţe
  • Nopţi nedormite şi dificultăţi de concentrare
  • Un sentiment general de anxietate
  • Iritabilitate la adresa famililiei, a şa sau a lumii în general
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Oboseala severă şi dorinţa de a sta în permanenţă în pat.

►Citește și Recuperarea după naștere: 5 lucruri pe care nimeni nu ți le spune

Ce poţi face?

Dacă treci printr-o depresie antenatală, stabileşte o întâlnire cu medicul tău şi fii sinceră asupra gândurilor şi sentimenetelor tale precum şi a lucrurilor care le declanşează. Depresia antenatală este deseori nediagnosticată deoarece femeile cred că este pur şi simplu greşit să aibă sentimente negative în sarcina. Împărtăşirea acestor gânduri şi sentimente te va ajuta să depăşeşti mult mai repede starea aceasta.

Vorbeşte cu familia, cu partenerul şi cu prietenii. Îţi vor da o altă perspectivă asupra lucrurilor

Mănâncă sănătos şi fă exerciţii pentru a ţine sentimentele negative departe şi de pune lucrurile într-o perspectivă mai luminoasă.

Încearcă şi strategiile acestea:

Ţine un jurnal în care să îţi scrii toate stările şi sentimentele. Poate fi eliberator şi poţi scăpa în acest mod de toate aceste sentimente neplăcute.

Practică gândirea pozitivă. Crează scenarii pozitive în mintea ta şi gândeşte-te la un viitor luminos cu copillul tău.

Meditează. Aşează-te într-o cameră liniştită, cu lumina redusă unde să asculţi muzică liniştită şi imaginează-ţi mica ta familie reunită şi fericită. Îţi va induce un sentiment de calm şi pace interioară.

Sursa: Panda's foundation
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!