Sari la conținut

Cum se simte amniocenteza

Pentru a incuraja viitoarele mamici care au primit recomandarea medicului de amniocenteza, o sa relatez aici experienta mea cu aceasta delicata procedura. Dupa cum citeam intr-unul din multele articole de pe net cu acest subiect, despre amniocenteza scriu de bine prea putini si asta pentru ca, dupa ce procedura le iese ok, nu mai au chef sa impartaseasca si altora experienta lor. Asadar, o sa va zic mai jos cum am trecut eu cu bine de amniocenteza, desi rezultatele la triplu test erau oarecum dezastruoase.
 
De ce am facut amniocenteza?
 
Dupa ce mi-am facut dublul test la 11 saptamani, riscul combinat de Sindrom Down a iesit 1 la 447, varsta mea fiind de 36 de ani. Deoarece riscul biochimic a fost de 1 la 119, doctorul mi-a recomandat sa fac si triplul test. Mai mentionez aici ca osul nazal al fatului era prezent, iar translucenta nucala era si ea normala. Cand doctorul meu mi-a explicat ca riscul biochimic este cam mic, am avut o presimtire ca o sa trec prin ceea ce mi se parea atunci cel mai groaznic, amniocenteza. 
 
La triplul test facut la 18 saptamani, rezultatele au fost chiar proaste: riscul de sindrom Down 1 la 66. Recomandarea doctorului a fost de data asta una clara: amniocenteza. Eu mi-am facut amniocenteza la 19 saptamani. Ideal este sa fie facuta intre 16 si 20 de saptamani, insa se poate face pana la 22 de saptamani. 
 
Inainte sa-mi fac amniocenteza am citit tot felul de informatii contradictorii pe net, iar gandurile mele fata de aceasta analiza erau printre cele mai sumbre. Ce o sa mi se intample? O sa pierd sarcina? O sa am contractii, o sa imi fie rau, o sa pierd tot lichidul amniotic, o sa ajung la spital si o sa regret decizia pe care am luat-o, si tot asa m-am tot framantat cu o seara inainte de a face analiza. Dar, toate astea au fost ganduri alimentate de grozaviile citite pe net. Amniocenteza a fost, de fapt, o procedura usoara. 
 
La recomandarea doctorului meu de la o clinica privata, am facut amniocenteza la un cabinet particular, din Tineretului, cu doamna profesor doctor Camelia Constantinescu pe care o gasiti si la Maternitatea Bucur. Din lejeritatea cu care mi-a facut amniocenteza, mi-am dat seama ca doamna doctor este foarte familiarizata cu aceasta procedura si totul o sa decurga bine. 
 
Cum a decurs amniocenteza? 
 
Am ajuns cu o ora inainte la cabinet pentru a mi se pune o perfuzie pentru hidratare inainte de procedura. Tin sa mentionez ca momentul in care mi s-a bagat acul pentru perfuzie m-a durut mai tare decat amniocenteza in sine, deoarece, eu fiind slaba, asistentei i-a fost mai greu sa imi gaseasca vena.  Inainte de amniocenteza am semnat o foaie ca imi asum riscurile procedurii. 
 
Dupa o ora de hidratare, a sosit doamna doctor, mi-a dezinfectat burta cu un spray cu iod, mi-a facut ecografie sa vada fatul si cum se pozitioneaza placenta, m-a dat cu putina xilina in locul unde urma sa faca intepatura, mi-a facut o injectie cu un ac subtire, ceva mai jos de buric si a tras cam 20 ml de lichid amniotic. In tot acest timp se uita pe monitor sa vada fatul. Asadar, nu are sens sa va faceti griji ca fatul este atins de ac, deoarece este imposibil, el este vazut tot timpul pe ecran.
 
La sfarsitul analizei sunt ascultate bataile fatului, astfel incat, pacienta sa nu aiba niciun dubiu ca fatul a fost atins. 
 
La cabinet am mai stat inca vreo ora pe un pat, dupa care am plecat acasa cu autobuzul. 
 
 
Cum se simte amniocenteza? 
 
Mai intai se simte o intepatura in stratul de piele, ca la o analiza de sange normala, dupa care o intepatura ascutita de 1 secunda in uter. Si asta e tot. Dupa amniocenteza, mi s-a facut o injectie cu no-spa si mi s-a spus sa iau pastile no spa daca am contractii. Nu am avut, dar am luat preventiv 2 pe zi urmatoarele 2 zile. De asemenea, doamna doctor m-a avertizat sa nu ma sperii daca am mici scurgeri de lichid amniotic, lucru care, de altfel, nu s-a intamplat.  
 
In locul unde mi s-a facut injectia am simtit o usoara jena vreo 2 zile. De asemenea, pe locul respectiv s-a format o vanataie destul de urata, care, din cate am inteles, o sa se vindece de la sine in 2-3 saptamani. 
 
 
Cum va refaceti dupa procedura?
 
Trebuie sa beti multe lichide in ziua cu procedura. Din cate am citit, lichidul amniotic se reface foarte repede, in cateva ore. 
 
Este recomandat sa nu faceti efort, sa nu ridicati greutati si, cel mai bine, sa stati in casa, mai mult in pat, timp de 3 zile. Eu am stat 3 zile in casa, m-am uitat la filme si am citit. A doua zi am facut o ciorba si asta a fost singurul efort pe care l-am depus.
 
Ca sa fiti sigure ca nu se intampla nimic, evitati sa mergeti la sala vreo 2 saptamani. 
 
Activitatile sexuale nu sunt recomandate timp de 2-3 zile, pentru a se evita incordarea abdomenului.
 
Din cate am citit, trebuie sa fiti precaute timp de 1-2 saptamani dupa procedura. Unii spun ca riscurile sunt mai mari in primele 5 zile dupa procedura, altii ca in 3, asa ca mai bine stati linistite vreo 2 saptamani, ca sa fiti sigure. Asta nu inseamna ca trebuie sa stati in casa, ci ca trebuie sa evitati efortul. 
 
 Concluzia mea este ca nu trebuie sa va faceti prea multe griji cu amniocenteza si sa va ganditi la ea ca la o analiza normala, necesara cand exista suspiciuni. Pe majoritatea site-urilor de la noi, o sa gasiti ca riscul de amniocenteza este de 1 la 200, insa aceste statistici au fost facute acum 30 de ani, cand se cunosteau prea putine lucruri despre aceasta procedura. Noile statistici, facute dupa 2006, spun ca de fapt riscul este mult mai mic, unii zic ca de 1 la 400, altii de 1 la 1600. Un articol despre asta gasiti aici  si aici.
 
Sfatul meu este sa incercati sa cititi articole serioase despre amniocenteza si sa le evitati pe cele nedocumentate. De asemenea, nu are rost sa va incarcati cu temerile altora citind despre tot felul de cazuri si situatii pe forumuri. De cele mai multe ori, pe forumuri sunt cei care au avut probleme, nu si cei care au lucruri bune de spus.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Username-ul tău...

    A trebuit sa fac amniocenteza pentru ca dublutestul nu a iesit bine. Interventia a durat 3 min, fara durere. Am plecat imediat. Nu am stat la pat, iar a doua zi am mers la serviciu. Partea frumoasa si putin promovata este ca interventia este decontata de casa de asigurari, motiv pentru care nu am platit nimic. am facut interventia la Filantropia. Cu programare.Medicii sunt foarte buni.

  • Mihaela

    Buna, vreau sa va impartasesc experienta mea, din dorinta de a va incuraja si de a fi informate corect. In urma cu aproximativ 6 saptamani (ianuarie 2016) a primit rezultatul de la dublu test - risc de sindrom down 1:55. Rezultatul a fost o lovitura incredibil de dureroasa atat pentru mine cat si pentru sotul meu, deoarece este un copil pe care ni l-am dorit din tot sufletul, este acea particica de puzzle care ne lipsea pentru a fi fericiti si impliniti in totalitate. Tin sa precizez ca am 27 de ani, sotul are 29, nu am avut niciun avort pana acum, niciun antecedent in familie, analizele au iesit perfect si sarcina pana la 13 saptamani a decurs perfect. Dupa saptamani intregi de plansete, durere si multe "de ce-uri " am primit recomandarea sa mergem pentru triplu test la domnul Socolov Razvan - clinica Avicena din Iasi. Am ajuns la domnul doctor, unde i-am explicat toata situatia si ne-a spus din start ca triplu test este total inutil, o pierdere de timp, bani si mult stres care nu ne va garanta sanatatea bebelusului, recomandandu-ne in mod direct sa trecem la amniocenteza. Citisem dinainte de riscul pierderii sarcinii insa am ales sa fim siguri de sanatatea copilului nostru. Procedura in sine este foarte usoara si total nedureroasa indiferent de cat de infricosatoare ar parea, practic se introduce un ac in abdoment, fatul este monitorizat prin ecograf si se extrage aprox 20 ml de lichid amniotic. Dupa procedura am luat 5 zile no-spa+antibiotic+multa odihna la pat, in rest am avut cateva intepaturi in zona abdominala si cam atat, nu dureri, nu sangerari, nimic. Dupa o saptamana am primit primul rezultat: un baietel perfect sanatos iar dupa 3 saptamani, am primit rezultatul de la cariotipul complet cu aceleasi vesti imbucuratoare, bebelus sanatos. Acum am 19 saptamani si asteptam cu multa nerabdare morfologia fetala, pe care o vom face tot la domnul Socolov, deoarece in ciuda tuturor articolelor de pe internet, este un medic extraordinar, care nu se incurca in detalii si ofera exact informatiile de care ai nevoie. Tin sa precizez ca amniocenteza a fost facuta la 16 saptamani si a costat 1600 de lei (inclusiv cariotipul complet) insa a meritat tot efortul din lime, tot stresul si orice durere pentru siguranta de a avea un copil sanatos.

  • Tanta I.

    Buna, si eu am trecut printr o amniocenteza la 18 saptamani. Rezultatele la dublu test erau mult prea diferite pentru cei doi bebelusi pe care ii aveam in burtica si aveam varsta de 39 ani. Am ales asadar sa fac amniocenteza si in cazul meu a fost deci dubla, avand gemeni. O parte din suma a fost intr adevar decontata prin casa de asigurări si am achitat doar o diferenta. L am ales pe dr Albu si am efectuat procedura la Giulesti cu internare de 1 zi si totul a fost mult mai putin teribil decat ma asteptam. Nu am resimtit dureri, tot timpul dr a fost cu ochii pe ecograf, am avut si eu o vanataie pe stânga doar si am luat antibiotic si no-spa cateva zile. Am avut incredere totala in dr care stiam ca făcuse multe amniocenteze, de fapt in acea zi a facut trei, si totul a mers f bine. Bineinteles ca iti trec prin minte tot felul de gânduri insa ma bucur ca am efectuat procedura.

  • Cami

    copilul nu e intepat, dar avortul ulterior se poate produce deoarece se strica un echilibru fragil... cititi articole in engleza daca vreti ultimile cercetari... daca voua vi se pare un risc de 1:66 un risc mare... si preferati sa faceti o amniocenteza cu riscul de 1:100... care brusc vi se pare mic... mie si 1:10 mi se pare un risc mic, adica daca faci 10 copii, doar unul va avea... asa si daca iese pozitiv?! ii taiem mainile, picioarele , il intepam, si ii taiem gatul. In temeni medicali se cheama intrerupere de sarcina, dar e de fapt un omor de o mare violenta! Chiar e un documentar pus si pe youtube, se cheama strigatul mut, se prezinta cum reactioneaza bietul suflet... si asta pt ca oamenii nu sunt curajosi, din contra le e rusine sa iubeasca un suflet, putin bolnav trupeste dar f f iubitor... prefera sa isi ia un caine sa poata sa se dea mare prin parcuri. Fiti mai curajosi... multi copii au o afectiune f f mica, nici nu se observa! Macar nasteti-i in provincie si lasati-i la o casa de copii, nu ii mai omorati... sad((( N-o sa mai aveti cosmarurile si depresiile ulterioare... sa-ti omori propriul copil in chinuri... daca la 3 ani va avea un accident il omorati?!

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!