Sari la conținut

Este necesara suplimentarea fierului?

Daca te ingrijorezi ca nu ai luat suplimente de fier in sarcina, este momentul sa te linistesti. Un nou studiu arata ca suplimentele de fier luate in timpul sarcinii nu par sa schimbe in mod semnificativ starea de sanatate a mamei sau a copilului. Mai mult, un al doilea studiu care ia in calcul studii anterioare pe sugari si copii mici, arata ca nu exista nicio imbunatatire in crestere sau dezvoltare adusa de fier.

Concluziile provin dintr-o revizuire USPSTF (US Preventive Services Task Force) a unor cerceterri recente privind suplimentarea fierului si a screening-ului pentru femeile gravide, sugari si copii mici.

USPSTF stabilit ca nu exista suficiente dovezi pentru a recomanda femeilor gravide sau sugarilor suplimente de fier sau sa fie testati pentru deficiente de fier. Dar, de asemenea,  au zis ca nu exista suficiente dovezi pentru a recomanda oprirea acestei practici.

"Nu este suficiente dovezi pentru a demonstra ca femeile trebuie sa fie verificate in mod uzual pentru existenta  anemiei feriprive sau ca acestea ar trebui sa ia suplimente de fier in mod curent in absenta simptomelor” a declarat dr Amy Cantor, autorul principal al studiului.

"Nu este deosebit de daunator sa iei un supliment de fier, dar poate sa nu fie necesar", a adaugat Cantor, care este un profesor asistent de obstetrica si ginecologie si medicina de familie de la Oregon Health & Science University din Portland.

In general, o femeie insarcinata sanatoasa care nu are simptome de deficit de fier nu are nevoie de mai mult de 27 de miligrame pe zi de fier, a spus Cantor.

Echipa ei a analizat rezultatele a 11 studii asupra femeilor gravide care au luat in mod curent suplimente de fier. Aceasta a constatat ca suplimentele nu au afectat calitatea vietii femeilor sau rata de cezariana, sau riscul de a naste prematuri, copii subponderali sau riscul de mortalitate infantila.

Citeste si despre alimente cu fier, benefice in sarcina. 

Cercetatorii au aratat ca nivelul de fier s-a imbunatatit la cele care au luat suplimente. Dar nu exista nici un indiciu ca acest lucru a avut un beneficiu direct pentru mame. De asemenea, cercetatorii nu au gasit nici un fel de studii care sa arate beneficiile screening-ului pentru deficiente de fier.

Nu toti medicii implicati in studiu au fost insa de acord cu aceste recomandari.

Fierul ajuta sangele sa transporte oxigen si substante nutritive in tot corpul, iar un nivel de scazut de fier poate cauza probleme in timpul sarcinii, a spus dr Andre Hall, un obstetrician si ginecolog la Birth and Women's Care in Fayetteville, N.C.

"In plus, in cazul in care o mama este anemica, ea are mai putine rezerve in caz de sangerare in timpul nasterii", a spus el.

Potrivit Dr Jill Rabin, co-director al diviziei de asistenta ambulatorie la Women's Health Programs-PCAP Services in the North Shore-LIJ Health System of New Hyde Park, N.Y, medicii pot recomanda totusi ca femeile sa ia suplimente de fier si sa continue screening-ul pentru deficitul de fier de la inceputul ingrijirii prenatale si catre sfarsitul celui de-al treilea trimestru.

Cele mai frecvente probleme asociate cu administrarea de suplimente de fier sunt  greata, constipatia si diareea (care in general se rezolva de la sine). De aceea, este mai indicat ca femeile sa ia fier dintr-o dieta bogata in legume cu frunze verzi, diverse tipuri de carne si fructe de mare, fasole, fructe uscate si cereale fortificate cu fier, paine si paste.

Rezultatele studiilor la sugari si copii mici au fost similare cu cele pentru femeile gravide, potrivit lui Marian McDonagh, un profesor de epidemiologie la Oregon Health & Science University din Portland, si principalul autor al acestui studiu.

Echipa McDonagh a cercetat 10 studii care au avut ca subiect  masurarea efectelor suplimentelor de fier administrate la copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 2 ani.

Desi s-a constata in aceste studii imbunatatirea valorilor hematologice, nu s-au pus in evidenta efecte benefice clare asupra cresterii sau a scorurilor testelor de dezvoltare neurologica. Conform studiului, efectele suplimentarii cu fier la copiii mici sunt necunoscute la acest moment.

"In ciuda concluziilor, este important sa facem controale de rutina pentru fier, mai ales la sugari si copii mici, pentru ca intervalul de varsta implica o crestere rapida si exista o probabilitate mai mare care ar putea exista probleme cu mancatul", a spus dr. Roya Samuels un pediatru de la Cohen Children's Medical Center in New Hyde Park, N.Y "Copiii care vor sa manance doar paine si paste nu pot avea destul fier." 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!