Sari la conținut

Ce analize sunt recomandate in timpul searcinii?

Ce analize sunt recomandate in timpul searcinii?

Răspunsuri
BUNA, la inceputul sarcinii se fac analize hematologice (hemoleucogramă, hemoglobină şi hematocritul), testele serologice pentru boli infecţioase, examenul secreţiei vaginale, sumarul de urină, glicemia şi calcemia sunt celelalte analize obligatorii.
O ecografie sau chiar mai multe îţi vor fi recomandate de către medicul obstetrician.
Triplul test – un test pentru detectarea a trei substanţe din sângele matern (alfa-fetoproteina, hCG şi estriolul) – se poate face în perioada dintre săptămânile 14 şi 22 de sarcină; cu toate acestea, perioada optimă este intervalul 16-18 săptămâni. Acesta este recomandat în special gravidelor cu riscuri crescute, dar toate viitoarele mame ar trebui să îl facă.

Din păcate, rezultatul pozitiv la triplul test este adesea înşelător, iar multe gravide vor fi obligate să-l repete. Rezultatul negativ va trimite la o analiză mai dureroasă şi considerată de mulţi invazivă pentru făt: amniocenteza.

Factorii de risc din pricina cărora sunt adesea recomandate ambele analize sunt: vârsta mamei (mai mare de 35 de ani), istoricul ei, precum şi informaţiile cum că a fost supusă la radiaţii, tulburări hormonale (tiroidă, depresii), diabet (gravidele cu diabet vor avea o supraveghere sporită pe toată perioada sarcinii). Analizele menţionate mai sunt recomandate celor care au contractat o infecţie virală pe timpul sarcinii, celor care au antecedente legate de dezvoltarea cu malformaţii a copilului în alte sarcini, anterioare.

Amniocenteza determină riscurile de apariţie a unor boli genetice, precum sindromul Down, Edwards ori alte anomalii cromozomiale.
La prima vizita medicala vei fi examinata ecografic pentru confirmarea sarcinii si stabilirea varstei gestationale a fatului, precum si pentru excluderea localizarii extrauterine a embrionului. Tot acum poti discuta cu medicul tau aspecte legate de alimentatia si stilul de viata din timpul sarcinii (daca iti mai este permis sa fumezi, sa consumi alcool, sa te joci cu animalul preferat), poti aduce in discutie maternitatea unde vei naste si alte informatii care prezinta interes pentru tine si partenerul tau, ca viitori parinti. Ti se va prescrie acid folic pentru administrarea in primul trimestru de sarcina.
Analize la prima vizita medicala:determinare RH si grupa de sange (citeste si despre Factorul Rh in sarcina)
analize uzuale de sange (hemoleucograma)
analiza biochimica a sangelui
serologia hepatitelor B si C
dozare anticorpi Citomegalovirus (citeste si despre Citomegalovirusul in sarcina)
dozare anticorpi rubeola (citeste si despre Rubeola in sarcina)
dozare anticorpi toxoplasmoza (citeste si despre Toxoplasmoza in sarcina)
testare pentru Listeria
testare pentru Chlamydia (citeste si despre Chlamydia in sarcina)
testare pentru gonoree (citeste si despre Gonoreea in sarcina)
testare pentru sifilis (citeste si despre Sifilisul in sarcina)
testare pentru HIV (Citeste si despre HIV in sarcina)
testul Babes-Papanicolau
examen urina
La fiecare ecografie de morfologie fetala se apreciază vitalitatea fetala (miscari, activitatea cardiaca etc), se analizeaza atent organele fetale tinandu-se cont de etapele de dezvoltare si se realizeaza masuratori ale diverselor structuri fetale care permit estimarea greutatii fetale si a varstei sarcinii. Astfel se pot identifica un numar mare de anomalii sau de situatii patologice fetale.
Deci, sunteti gravida! Venind la prima consultatie prenatala pentru a fi înregistrata, medicul dumneavoastra va va trimite la ginecolog. În mod obisnuit, în primul trimestru sunt necesare urmatoarele analize:
Hemoleucograma completa, biochimie si teste de coagulare
Grupa sanguina si Rh-ul; în cazul în care femeia are Rh negativ si barbatul Rh pozitiv, este necesar sa se efectueze dozare de anticorpi antiD la intervale de timp recomandate de medicul specialist
Testare HIV
Testare VDRL (sifilis)
Teste pentru depistarea hepatitei B si C
Teste de sânge pentru hormoni
, examen de secretie vaginala
Sumar de urina si urocultura
Ecografie de trimestrul I, efectuata între 11-14 saptamâni de sarcina; asociata cu dublu test (dozarea serica a unor hormoni de sarcina)poate depista un risc crescut de anomalii cromozomiale la anumite gravide (sindrom Down, Edwards)
De asemenea, pot fi efectuate analize de sange pentru depistarea unor infectii grave, cu risc de avort spontan sau de transmitere la fat: Rubella, Herpesvirusul, Citomegalovirusul, Toxoplasma, Chlamydia, Lysteria. Ginecologul poate solicita consulturi de alta specialitate (ORL, cardiologie,hematologie, endocrinologie etc) in cazuri selectionate.
La prima consultatie ginecologul va evalua greutatea pacientei, va masura tensiunea arteriala si alura ventriculara. Controlul se va face o singura data pe luna, in cazul in care nu apar complicatii in timpul sarcinii.
Orice femeie insarcinata trebuie sa fie in evidenta medicului de familie.
Al 2-lea trimestru de sarcina
În cel de-al doilea trimestru, gravida nu trebuie sa evite consultatiile la medicul ginecolog.În perioda de 16-18 saptamâni de sarcina, ginecologul poate recomanda efectuarea triplului test, care depisteaza anomaliile cromozomiale.
In perioada 20-22 saptamani de sarcina se recomanda efectuarea ecografiei de morfologie fetala, care evidentiaza dezvoltarea fatului, localizarea si gradul de maturitate a placentei, cantitatea de lichid amniotic. Este perioada optima pentru depistarea eventualelor malformatii.
Se repeta o parte din analizele de sange. Este cunoscut faptul ca sarcina predispune la anemie; daca aceasta apare, trebuie diagnosticata la timp si tratata.La fiecare consultatie, medicul ginecolog va evalua greutatea gravidei, va masura tensiunea arteriala, va asculta bataile cordului fetal.
Al 3- lea trimestru de sarcina
De la 7-8 luni de sarcina controlul la medicul ginecolog trebuie sa fie o data la 2 saptamani, iar in luna a 9-a o data pe saptamana.
Medicul dumneavoastra va va monitoriza tensiunea arteriala,greutatea, pozitia si inaltimea uterului, evaluarea batailor cordului fetal.
Gravida va repeta o parte din analizele de sange si de urina, precum si examenul de secretie vaginala. In plus, se vor efectua culturi din vagin pentru depistarea streptococului de grup B
Intre 30-32 saptamani de sarcina se recomanda efectuarea ecografiei de trimestrul III, care evalueaza dezvoltarea fetala, greutatea, functia inimii fetale, localizarea definitiva a placentei si gradul de maturitate, cantitatea de lichid amniotic.
Trimite răspunsul la întrebare
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!