Sari la conținut

Prima ecografie (obstreticala)

Prima ecografie, numita si ecografie transvaginala sau obstreticala este realizata in prima luna de sarcina si este investigati care poate confirma sarcina. Realizata in intervalul primelor doua luni de sarcina ecografia transvaginala aduce informatii pretioase despre sarcina si evolutia acestia.

Ecografie obstetricala se realizeaza cu ajutorul unei sonde speciale acoperite cu un gel. Sonda este protejata de un fel de prezervativ steril. Acest gen de ecografie este sigura si pentru tine si pentru copi, nu are nici un fel de riscuri sau efecte secundare. Se foloseste tehnologia cu ultrasune care sunt complet inofensive.

Pe ecran, imaginea rezultata prezinta variatii de gri, in functie de densitatea mediului prin care trece. Astfel mediul lichid este negru, albul indica straturile de grasime iar restul tesuturilor si organelor apar in diferite tonuri de gri.

Acografia transvaginala este putin diferita de celelalte investigatii de acest gen. Necesită concentrare si vigilenta din partea medicului care o realizeaza astfel ca nu vei putea comunica liber cu acesta in timpul examinarii. Dar concluziile acesti investigatii, plus ceea ce poti sa vezi cu ochii tai iti vor satisface toate nelamuririle.

Primul mare beneficiu al acesti investigatii este acela ca poate identifica peste 60% din eventualele malformatii congenitate, in categorie intrand toate afectiunile grave si foarte grave care pot pune in pericol sarcina sau viata bebelusului dupa nastere. Se poate stabili transluciditatea nucal si se poate identifica, daca prezenta sindromului Down, dar si eventuale anomalii cardiace. Daca la aceasta ecografie nu au fost identificate probleme majore, riscul ca acestea sa fie descoperite prea tarziu este minim. Evident, aceasta probabilitate ramane si in buna masura depinde de competenta medicului care face investigatia.

Ecografia transvaginala poate evalua vitalitatea embrionului si daca sarcina este in parametrii normali si progreseaza bine. Se poate stabili numarul embrionilor, iar in cazul sarcinilor gemenale se identifica daca copiii se dezvolta impreuna in acelas sac embrionar (cel mai des) sau daca acestea sunt diferite.

Diagnosticarea bolilor genetice in timpul sarcinii

Se poate stabili exact varsta sarcinii, data aproximativa (+/- patru zile), a nasterii, dimensiunile embrionului si evolutia organelor sale in procesul de embriogeneza.

Prima ecografie este o investigatie pe care orice femeie gravida trebuie sa o faca pentru ca este un text de maxima relevanta.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!