Sari la conținut

Sunt vitamine care luate in mod normal ar dauna fatului?

Medicamentele si sarcina sunt aspecte incompatibile. Regula fundamentala in cursul sarcinii si in perioada prenatala spune ca suplimentele nutritive, minerale sau vitamine, se administreaza numai cu sfatul medicului, in doza si pe durata recomandata de acesta.

Medicii sustin ca un aport crescut de vitamine, mai ales daca provin din surse naturale este necesar si recomandat atat in perioada prenatala, cat si in timpul sarcinii. Vitaminele si minerale fundamental necesare femeilor trebuie sa respecte insa cu strictete dozele zilnice recomandate, daca se apeleaza la suplimenta nutritive. Daca in perioada prenatala si in timpul sarcinii, si mai ales in timpul primelor patru luni de sarcina, femeia are o alimentatie diversificata si sanatoasa aceasta problema, a dozelor zilnice, nu mai trebuie luata in calcul pentru ca pe de o parte este imposibil depasirea acesteia, pe de alta, presupunand ca se intampla asa, fiind vitamine si minerale din surse naturale riscul este minim sau lipseste cu desavarsire.

Sunt vitamine care luate in mod normal ar dauna fatului? Da! Vitaminele A, D, E, K, care luat in supradoza, pot avea efecte adverse fie asupra fatului, fie asupra mamei si prin aceasta indirect tot asupra viitorului copil. Aceste vitamine pot afecta, in supradoza, celula nervoasa a viitorului copil, pot da probleme de coagulare sangvina, sangerari in cursul sarcinii, pot creste riscul de avort si pot determina natererea prematura. In plus, supradozele de vitamine in cursul sarcinii poate avea efecte negative asupra copilului dupa nastere generand afectiuni hepatice si renale.

Vitamina C, vitaminele din grupul B in cazul supradozelor, nu produc efecte negative, organismul avand capacitatea de eliminare a acestora atunci cand organismul nu are nevoie de ele, deci riscurile aduse sunt mai mici, dar nnu sunt complet excluse. Excesul de vitamina C - din suplimente alimentare, poate duce la afectiuni renale, unele serioase, ale viitoarei mame, iar excesul de vitamina din grupul B afecteaza ficatul femeilor insarcinate.

In concluzie, daca mananci sanatos si in plus suplimentezi aportul de minerale si vitamine cu tablete cu multivitamine, ca sa fii sigura ca iti asiguri necesarul zilnic de vitamine si minerale, nu trebuie sa iti faci griji ca vei depasi doza zilnica recomandata, atata vreme cand suplimentele nutritive sunt administrate conform indicatiilor.

Important!

Suplimentele de minerale si vitamine au efecte adverse. Dau constipatie, ameteala, senzatie de uscaciune a gurii, pot provoca reactii alergice si pot creste sensibilitatea la factori alergeni pentru viitorul copil. Pilulele cu multivitamine si minerale dau arsuri gastrice, disconfort gastric, dureri musculare si crampe intestinale.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Rocs

    Mie doctorul(ginecologul) mi-a interzis vitaminele in primul trimestru de sarcina(unele dintre ele). Cred ca ar fi bine sa intrebati si doctorul.

  • Adis

    Daaa,...pai mie medicul meu ginecolog,mi-a dat dintr-a doua luna de sarcina Elevit!Contine 11 vitamine,7 minerale,acid folic si fier!Am luat vreo trei-patru zile cate o capsula pe zi,doza recomandata,si nu stiam de ce ma simt asa de rau!O stare de rau general,de numai in pat stateam!Mi-am zis sa nu mai iau o zi,doua,sa vad cum ma simt!Si intr-adevar mi-am revenit!Le-am aruncat cat colo!!!!!Analizele imi iesisera bune,cu calciul,magneziul,in limite foarte bune!Asa ca,eu cred ca se incarca organismul cu o supradoza si de aceea ma simteam rau!Acum ma simt bine,si ma gandesc mereu ca medicina oricum e ralativa,si nu le stie pe toate.Sunt o gramada de presupuneri,asa ca.....mananc eu ce vreau si ce simt si e mai ok!

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!