Sari la conținut

Totul despre amniocenteza

Amniocenteza este interventia facuta de medic pentru a extrage o mica cantitate de lichid amniotic (lichidul care inconjoara fatul) in timpul unei sarcini in evolutie, cu scopul de a pune un diagnostic de precizie cu privire la unele posibile anomalii cromozomiale suspectate sau posibile. Amniocenteza poate fi practicata in toate etapele de sarcina, singura conditie fiind aceea sa existe suficient lichid amniotic care sa poata fi extras.

Cel mai frecvent aceasta investigatie se realizeaza in intre saptamana a  cinsprezecea si a douazecea saptamana de gestatie.  In acest interval diagnosticlul este unul cert, iar in cazurile grave in care sunt confirmate anomalii congenitate, se poate proceda la intreruperea evolutiei sarcinii, prin avort terapeutic.

Amniocenteza, obligatorie la femeile peste 38 de ani

Pentru ca riscul aparitiei anomaliilor congenitale creste  odata cu varsta biologica a mamei, in cazul femeilor de peste 38 de ani aceasta investigatie este obligatorie. Varsta nu este singura indicatie, observatiile si evaluarile din cursul ecografiilor care trezesc suspiciuni sunt tot atatea recomandari pentru amniocenteza, aceasta fiind singura investigatie care confirma in timpul sarcinii, in primul trimestru, sindromul Down la fat.

Investigatia poate aduce diagnosticul de certitudine si in cazul altor malformatii. Amniocenteza este recomandata daca istoricul genetic familial cuprinde boli genetice.

Cum se face amniocenteza

Examinarea se face in spital, de catre medic, iar aspiratia de lichid este realizata sub ghidaj ecografic. Pentru ca este nevoie de precizie si o foarte buna coordonare interventia este realizata de doi medici, unul care „priveste” in uter cu ajutorul sistemelor de ultrasunete, al doilea care face efectiv punctia. Dupa localizarea exacta a placentei si a fatului, se introduce un ac foarte fin prin pantecul mamei si se extrag 20 - 30 centimetri cubi de lichid.

Analiza nu necesita anestezie, nu este dureroasa, iar toata procedura nu dureaza mai mult de cateva zeci de minute.

Ce spune lichidul amniotic

Lichidul amniotic este un fel de supa care contine inclusiv celule din pielea copilului. Aceste celule sunt cele care sunt analizate, pentru ca acestea contin tot ADN-ul fatului. In laborator aceste celule spun totul despre copil. Incepand cu sexul acestuia si termanand cu cele mai rare afectiuni cromozomiale sau alte anomali genetice. Se pot o obtine date referitoare la toate bolile genetice pe care copilul le putea mostenii de la parinti sau de la rudele sale.

Riscuri

Amniocenteza poate aduce o serie de riscuri pentru fat. Cel mai frecvent este riscul de avort spontan, dar si acesta se intalneste la doar 1% din femeile care fac aceasta analiza. Pot apare infectii, mai ales daca este intepata placenta sau daca este atins cordonul ombilical. Aceasta interventie prezinta un risc si in cazul femeilor care au RH-negativ, pentru ca celulele din circulatia sangvina materna intra in sistemul circulator al fatului ceea ce poate duce la aparitia de anticorpi care pot afecta evolutia copilului. La femeile infectate cu virusul HIV sau hepatita B, amniocenteza poate fi un risc pentru transmiterea bolii la fat, scrie aufeminin.fr.

Amniocenteza, in cunostiinta de cauza

Inainte de a face aceasta investigatie vorbeste in detaliu, despre toate aspectele legate de amniocenteza, cu medicul tau. Este obligat sa-ti lamureasca toate intrebarile. Daca alegi sa faci sau nu aceasta interventie, stiind ca este posibil ca viitorul tau copil sa vina pe lume cu o serie de malformatii, ramane insa exclusiv decizia ta. Medicul doar iti recomanda sa faci aceasta analiza. Decizia iti apartine si implica asumarea tuturor riscurilor, dar trebuie sa faci asta in perfecta cunostiinta de cauza. Trebuie sa stii care sunt toate alternativele posibile si sa-ti asumi decizia in perfecta cunostiinta de cauza, iar asta nu se poate decat in urma unei discutii foarte sincere cu medicul tau!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!