Sari la conținut

Triplu test - ce iti spune si cum se interpreteaza rezultatele

Triplul test este o investigatie recomandata in al doilea trimestru al sarcinii si se poate face intre saptamanile 15 si 20 (+6 zile). El are drept scop identificarea riscului de a avea un bebelus cu malformatii congenitale. Acest test nu ofera insa un diagnostic si sunt necesare analize suplimentare, daca doctorul care monitorizeaza sarcina o considera necesar.

Ce se ia in calcul in cadrul Triplu test:

- determinarea a trei markeri serici materni: AFP, HCG si estriol neconjugat;
- calculul MoM (multiplu de mediana) pentru fiecare marker (se imparte valoarea obtinuta la mediana corespunzatoare varstei gestationale);
- corectarea MoM in functie de datele clinice materne;
- riscul de sindrom Down la nastere (calculat pe baza MoM corectat pentru fiecare din cei trei markeri si a varstei materne la nastere);
- riscul de defect de tub neural la nastere (calculat pe baza MoM corectat pentru AFP si a varstei materne);
- riscul de trisomie 18 la nastere (calculat pe baza MoM corectat pentru fiecare din cei trei markeri si a varstei materne).

AFP este o proteina sintetizata in principal de ficatul fetal. Concentratia AFP in cursul sarcinii creste progresiv, de la un nivel de 0.2 ng/mL pana la aproximativ 250 ng/mL in saptamana 32 de gestatie. Nivelurile (MoM) AFP sunt mai mari in sarcinile asociate cu defecte deschise de tub neural si in medie mai scazute in prezenta sindromului Down si a trisomiei 18.
 

Estriolul neconjugat este produs de unitatea feto-placentara; nivelul sau in serul matern creste progresiv in cursul sarcinii si este tipic scazut in sarcinile asociate cu sindrom Down si trisomie 18.
 

HCG este o alta glicoproteina produsa de placenta; nivelul sau seric prezinta urmatorul aspect: creste din momentul implantarii ovulului fecundat, atinge un maximum in saptamanile 8-12, scade progresiv pana in saptamanile 18-20, dupa care ramane in platou pana la termen. Concentratia HCG este mai mare in sarcinile asociate cu sindrom Down si mai mica in prezenta trisomiei 18.

Cum se modifica markerii serici in cele trei tipuri de anomalii fetale:
- Trisomie 21 - AFP scazuta, estriol neconjugatscazut, HCG crescut;
- Trisomie 18 - AFP scazuta, estriol neconjugatscazut, HCG scazut;
- Defecte de tub neural - AFP crescuta.

 

Atunci cand veti face Triplu test, pe langa proba de sange si ecografii trebuie sa mai oferiti si informatii despre: varsta dvs, daca sunteti fumatoare, daca sarcina a aparut ca urmare a unei inseminari artificiale, daca ati avut probleme la o sarcina anterioara, de ce etnie sunteti, daca aveti probleme de diabet, ce greutate aveti etc.

Atentie - aceste teste pot oferi si rezultate fals pozitive sau fals negative.

 

Valorile de referinta pentru interpretarea rezultatelor sunt:


Sindrom Down  1/250

Defect de tub neural  2.5 MoM AFP

Trisomie 18  1/100

Pentru celelalte anomalii fetale este utilizat un cut-off de 1/1003.

 

Puteti considera ca testul are rezultate bune, daca valorile obtinute in cazul dvs sunt sub aceste valori de referinta. Daca sunt deasupra, amintiti-va ca acesta nu este un diagnostic, ci un calcul matematic si statistic si stabiliti mai departe cu doctorul ce este de facut.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!