Sari la conținut

Acidul folic, fundamental

Alimentatia sanatoasa este secretul vietii sanatoase. In cursul sarcinii, cand trebuie sa respecti o diata cat mai sanatoasa si mai diversificata se poate, alimentatia sanatoasa este esentiala. Cu toate acestea exista nutrienti: minerale si vitamine pe care femeia insarcinata trebuie sa le primeasca suplimentar, pentru o buna dezvoltare a fatului.

Din categoria nutrientilor fundamental necesari face parte si acidul folic. Acesta este necesar, ca supliment in dieta inca inainte de concepere, cu circa 2-3 luni, ca masura profilactica impotriva unor afectiuni grave, cum este spina bifida, un defect congenital care implica dezvoltarea incompleta a tubului neural sau al oaselor care il acopera. Dar rolul esential al acidului folic pare sa fie, insa cu mult mai mare.

Oamenii de stiinta americani au descoperit ca prea putin acid folic, la inceputul sarcinii, poate avea si alte urmari decat cele arhicunoscute. Conform unui studiu recent realizat in California, in conditiile acidului folic insuficient bebelusul ce va veni pe lume ar putea suferi de autism.

Recomandarile legate de acidul folic, in SUA, se refera la 600 de micrograme pe zi, in prima luna de sarcina, ceea ce se traduce printr-un risc mai mic cu 38% de a avea un bebelus care sa fie diagnosticat cu autism, se mentioneaza intr-un raport publicat de American Journal of Clinical Nutrition.

Acidul folic a fost adaugat in mai multe tari in cereale, paine sau diferite alte alimente consumate frecvent.

Totusi, legatura dintre carenta de acidul folic si aparitia autismului nu poate fi inca explicata pe deplin, desi exista indicii care sustin interventia acestuia, in preveirea autismului.

Acidul folic, sau vitamina B9, este o substanta hidrosolubila, nu ramane prea mult timp in corp, nu se poate stoca asa ca trebuie administrat prin suplimente sau printr-o alimentatie foarte echilibrata, in fiecare zi.

Acidul folic se gaseste atat sub forma naturala, in legumele verzi (broccoli, spanac) si in unele fructe si sucuri (sucul de portocale), cat si sub forma sintetica, in diverse complexe vitaminice si in produsele alimentare fortificate, ca painea sau fulgii de cereale cu continut imbogatit de vitamine. Este bine de stiut ca organismul nostru absoarbe mai usor acidul folic sintetic decat pe cel natural.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!