Sari la conținut

Chimicalele si sarcina

Substantele teratogene este denumirea generica a substantelor  care pot aduce prejudicii dezvoltarii fetale. Riscurile maxime sunt in primele luni de sarcina, adica in acel interval de timp in care are loc procesul de embriogeneza, adica de formare a viitorului copil. In plus, in primele luni de sarcina, embrionul este expus riscurilor si ca urmare a faptului ca placenta incepe sa functioneze, ca un filtru, abia de la finele celei de a treia luna de sarcina.

Pana unde mergem cu precautiile? Incepem prin a afirma ca sarcina este o stare, nu o boala. O femeie insarcinata poate spala vasele, poate sa curate mobile cu un spray de curatare, poate mangaia o pisica fara sa se teama ca o sa faca toxoplasmoza. Unele substante pot fi manipulate purtand manusi de plastic si, in general, este recomandat ca femeile insarcinate sa activeze in zone cat mai bine aerisite, dar mai ales pentru ca in primele luni de sarcina, hormonii care sustin sarcina o fac foarte sensibila la mirosuri (pana la urma aceasta este o cale de protectie naurala pe care organismul o adopta). Este insa necesar sa dovedesti prudenta fata de substabtele acide de curatat, care au un miros puternic si emit vapori toxici.  

Prudenta trebuie manifestata si fata de consumul de alimente care pot avea cantiatati mari de mercur, cum este cazul pestelui oceanic, sau alte metale grele cum este cazul pestelui din bazinele cu apa dulce. Si un aproti crescut de carne, lapte sau oua care au o concentratie mare de hormoni de crestere poate sa fie daunatoare in timpul primelor luni de sarcina. Solutii? Consuma peste doar o data pe saptamana, alege mereu soiuri diferite si citeste bine etichetele. Excesul de hormoni este mentionat.

Fereste-te de insecticide puternice si de pesticide. Este greu de presupus ca poti ajunge in contact direct cu ele, dar ca masura suplimentara spala bine fructele si legumele, curata coaja, ceva mai grios ca in mod obisnuit. In cazul fructelor si legumelor care se consuma cu tot cu coaja aplica procedeul de neutralizare a pesticidelor folosind baia cu bicarbonat. Pune fructele si legume in apa calduta in care ai dizolvat o lingura de bicarbonat pentru fiecare doi litri de apa. Lasa legumele si fructele sa stea in apa circa 20-30 de minute. Bicarbonatul are proprietatea de a neutraliza pesticidele din coaja legumelor si a fructelor.

Si alcoolul si tutunul pot intra in categoria chimicalelor de care trebuie sa te feresti, mai ales in primele trei luni de sarcina.

Un pericol major, dar foarte des neglijat il reprezinta factorul de risc teratogen al medicamentelor. Regula de aur spune asa: femeile active sexual, care nu adopta nicio masura contraceptiva si care isi doresc un copil, deci urmaresc sa conceapa un copil, trebuie sa se considere insarcinate incepand din a 9 zi a ciclului menstrual. Orice medicamente, indiferent cat de banal trebuie suprimat, daca nu sunt luate cu avizul medicului, in conditiile in care iei in calcul o sarcina. Medicamentele, chiar si o banala asprirna, pot face mai mult rau decat toate noxele si toate pesticidele la un loc, scrie babycenter.com.  

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!