Sari la conținut

Cum sa intri in „spiritul de sarcina”

Daca ti-ai dorit enorm sa ramai gravida nu inseamna ca trebuie sa-ti si placa automat aceasta perioada. Dar exista cateva trucuri care sa te puna in „spiritul de sarcina”.

 

„Nu zice hop pana nu sari” ne invata o zicala. Merge foarte bine ca sfat si pentru femeile care-si doresc enorm sa ramana gravide cu gandul ca va fi „cea mai frumoasa perioada din viata lor”. E posibil sa fie asa, multora li se intampla; dar, de asemenea, e posibil ca sarcina sa fie una dificila; e posibil sa intre in vria aceea de stres care insoteste, de multe ori, perioada de graviditate; sau, pur si simplu, e posibil sa-si dea seama ca purtatul unei burti supradimensionate nu le reprezinta. Din orice cauza ai fi nervoasa/stresata/nemultumita/negativista, adu-ti aminte ca energia negativa dauneaza sarcinii si fatului. Stresul poate fi facut raspunzator de multe rele in aceasta perioada, inclusiv de avort spontan sau dezvoltare anormala a bebelusului din burtica.

 

Accepta-ti propria sarcina!

Solutia e sa respiri adanc (invata-te cu asta, te va ajuta mult in travaliu), sa incerci sa te calmezi si sa-ti propui sa intri in „spiritul de sarcina”. Chiar de acum. Iata niste trucuri pentru asta:

  • Tine un jurnal de sarcina. Pare stupid, pare din filmele americane, dar o sa te tina ocupata, o sa te obisnuiasca cu conditia de femeie gravida si o sa-ti intareasca legatura cu bebe din burtica. Scrie zilnic cateva idei despre sarcina ta (nu trebuie sa fie toate cu tenta medicala, poti aminti si despre prima ta sesiune de shopping pentru haine de gravida), ataseaza si instantaneele ecografiilor pe masura ce vin, pune pe hartie emotiile pe care hormonii de sarcina ti le starnesc si asa mai departe.
     
  • Tine o evidenta medicala clara si completa. De regula, medicul de sarcina inmaneaza pacientei o fisa pe care o va completa pe masura aceasta face analizele, ecografiile si alte investigatii necesare pe parcursul celor noua luni. Aceasta fisa este un punct foarte bun de plecare pentru construirea unui dosar medical clar si complet, organizat cronologic. La ce-ti foloseste asta ca sa-ti ridice moralul? Impreuna cu jurnalul de sarcina, dosarul medical te va transforma intr-o gravida experta! Poti contracara toate sfaturile venite de la orice „binevoitor” iti iese in cale (si putine satisfactii sunt mai mari pe lumea asta, crede-ma); poti da sfaturi utile gravidelor care vin din urma; poti chiar sa te transformi intr-o bloggerita de succes pe probleme de sarcina si, ulterior, maternitate.


    Sursa foto: slate.fr
  • Fa-ti poze pe masura ce burta creste. Nu trebuie sa le postezi pe nicaieri (mai ales daca nu te simti confortabil cu statutul de gravida), dar o sa te feliciti dupa ce nasti ca te-ai mobilizat sa faci asta. Tine-te de acest „proiect” – sa faci o fotografie saptamanala, in aceeasi pozitie, in aceleasi loc, imbracata, preferabil, in aceleasi haine – si viata ta de femeie insarcinata va mai primi un sens. Fii sigura ca, odata ce vei naste si vei reveni la silueta initiala, o sa fii tare mandra sa arati tuturor colajul cu burtica in crestere. Iar ca o incoronare profesionista a acestui proiect, cheama un fotograf de meserie si fa-ti o sedinta foto de gravida ca la carte.
     
  • Bucura-te de toate pregatirile pentru bebe. Sunt lucruri de cumparat, de amenajat, de aranjat pentru noul membru al familiei. Dupa cum nu ti-e greu sa-ti cari burta prin magazine de haine si pantofi pentru tine, crede-ma, la cumparaturi pentru cel mic iti va placea si mai mult. Atatea lucruri noi de descoperit, de evaluat, de comparat! Vei intra intr-un nou univers, deosebit de atragator, vesel, delicat si colorat, care te va umple de bucurie!
     
  • Fa-ti timp pentru tine. E cam ultima ta sansa la asta pentru un timp destul de indelungat. Desi in sarcina le faci pe toate cam cu precautie, este o perioada in care ti-ar folosi din plin niste masaje, niste exercitii de relaxare si intretinere, niste inot; inscrie-te la cursuri si seminarii de informare in ceea ce priveste sarcina, nasterea si cresterea copiilor, socializeaza cu alte gravide sau proaspete mamici, citeste mult, dormi mult. Si mananca ce nu-ti permis pana acum (desigur, in cantitati rezonabile si daca nu se afla pe lista alimentelor interzise in sarcina).
     

Si ia sarcina pas cu pas, zi dupa zi. Nu toate gravidele au greturi, nu toate iar enorm in greutate, nu toate se aleg cu vergeturi si celulita, nu tuturor li se strica dintii sau le cade parul. Traieste sarcina ta, nu a alteia! Din experienta proprie iti spun: am fost o gravida mofturoasa fara motiv, iar acum regret ca nu m-am bucurat mai intens de acea perioada.

 

Sursa foto articol: folicacidpregnancy.co.uk

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!