Sari la conținut

Curatenie cu ingrediente naturale

Daca tot te inhami cu burta la curatenia de sarbatori, macar elimina riscurile pe care folosirea substantelor chimice o presupune. Cauta in camara ingredientele naturale care-ti pot face casa luna.

 

Daca esti la prima sarcina, e posibil sa mai intri in fibrilatie pe tema curateniei de sarbatori si sa te dai peste cap pentru asta. Despre miscarile gospodaresti care pot ascunde pericole pentru o gravida am scris aici, asa ca ne-am lamurit cu asta.

Despre efectele nocive pe care folosirea produselor de curatare chimice le are asupra femeii insarcinate scrie chiar si pe eticheta unora dintre acestea (pe langa multiplele avertizari lansate de medici si de mass-media). Iti ataca pielea foarte sensibila in aceasta perioada, chiar pot fi absorbite de piele si elibera compusi chimici in fluxul sanguin, poti inhala vaporii toxici pe care unele produse de curatare ii elimina – in afara de faptul ca vaporii in sine sunt nocivi pentru organism, te si pot ameti si provoca accidente, dat fiind ca echilibrul nu este punctul tau forte in aceasta perioada.

Dupa cum vezi, exista o multime de motive pentru care sa incerci o curatenie cu ingrediente naturale. Nu implica pericole, le ai la indemana si sunt ieftine daca se termina. Iata ce poti face cu ce ai prin dulapul de bucatarie:

Pentru curatarea petelor de grasime: scurge zeama de lamaie pe zonele patate si las-o sa actioneze jumatate de ora, apoi sterge cu o laveta.

 

Pentru stergerea geamurilor: amesteca zeama de la cateva lamai cu otet in cantitate dubla si apa fierbinte (de cinci ori mai multa decat zeama de lamaie). Pune solutia intr-un recipient cu pulverizator si treci la treaba.

 

Pentru dezinfectarea blatului de bucatarie: amesteca jumatate de cana cu otet si jumatate de cana cu apa. Inmoaie o carpa moale in solutie si sterge blatul curatat, in prealabil, de petele de grasime.

 

Pentru desfundarea/curatarea tevilor: amesteca 200 g de bicarbonat de sodiu cu 50 ml de otet si un litru de apa. Toarna usor solutia prin gaura de scurgere a chiuvetei. Fa asta saptamanal pentru eliminarea mirosului neplacut din tevi.

 

Pentru eliminarea mirosului din frigider: dupa ce ai curatat frigiderul temeinic si ai inlaturat sursa mirosului, pune pe un raft o farfurie descoperita cu doua lingurite cu bicarbonat dizolvat intr-un pic de apa sau o jumatate de lamaie. Acestea vor absorbi mirosurile neplacute.

 


Sursa foto: mandurahmail.com.au

 

Pentru curatarea oglinzilor, vitrinelor, suprafetelor reflectante: amesteca o lingura cu otet de vin alb, o lingura cu amoniac si o cana cu apa calduta. Foloseste tot un recipient cu pulverizator pentru curatarea acestor suprafete.

 

Pentru curatarea vasului de toaleta si a chiuvetei din baie: amesteca patru linguri cu bicarbonat, o lingura cu sare (cu cat mai mare, cu atat mai bine, dar daca ti-e frica de zgarieturi, foloseste din cea fina) si zeama de la o lamaie. Freaca suprafetele cu un burete inmuiat in aceasta solutie.

 

Pentru indepartarea petelor de rugina: scobeste miezul unei lamai, amesteca-l cu sare si intinde solutia pe pata. Lasa sa actioneze zece minute, sterge zona cu o laveta inmuiata in apa calduta si da luciu cu un prosop moale.

 

Pentru indepartarea petelor de calcar: amesteca apa si otet in proportii egale si freaca zonele cu probleme cu aceasta solutie. Daca vrei sa scoti calcarul din gaurile capului de dus, desurubeaza-l de pe furtun si tine-l peste noapte intr-un vas sau o punga cu otet, cat sa-i acopere zona cu probleme. Vei obseva a doua zi diferenta in jetul de apa pe care il imprastie.

 

Pentru curatarea covoarelor: dupa ce ai aspirat covorul, umezeste-l cu un amestec dintr-o parte otet si doua parti apa fiarta. Freaca bine cu o perie de covoare sau cu partea abraziva a unui burete mai sanatos, lasa sa actioneze zece minute si aspira din nou.

 

Pentru curatarea parchetului: amesteca o cana cu otet din vin alb cu trei litri de apa calda si adauga 3-5 picaturi de ulei de eucalipt sau cuisoare sau lavanda. Dupa ce ai aspirat parchetul, „trateaza-l” cu aceasta solutie folosind mopul, apoi sterge-l cu talpa speciala sau o carpa uscata.

 

Sursa foto articol: pekoscountrykitchen.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!