Sari la conținut

Functiile placentei

Placenta este un organ temporar care se dezvolta in uterul gravid si care face transferul de oxigen si substante nutritive de la mama la fat si permite eliberarea de dioxid de carbon si a produselor reziduale produse de fat.

Placenta are forma unui disc, la nastere masoara aproximativ 18-20 de centimetri in diametru si putin peste cinci centimetri in grosime. Partea superioara a placentei este neteda, iar caea care adera la peretele uterului este rugoasa. Placenta este bogat vascularizata.

Placenta este complet formata 12 saptamani de sarcina iar cordonul ombilical adera la placenta.

Placenta indeplineste mai multe functii. Prin placenta si cordonul ombilicat trec oxigenul si nutrientii necesari cresterii bebelusului: proteine, grasimi, zaharuri, apa, vitamine, minerale, toate acele substante aduse in organims prin alimentata mamei. Oxigenul din sangele matern trece in sangele fetal prin intermediul placentei. Din sangele fetal trece in sangele mamei anhidrida carbonica. Placenta indeplineste functia de eliminare a deseurilor, respectiv a reziduurilor metabolice din sangele copilului in sangele mamei.

 


 
Functia endocrina
 
Placenta produce hormoni, foarte importanti in timpul sarcinii, cum ar fi progesteronul. Nivelul progesteronului din organism este proportional cu varsta sarcinii. Unii hormoni produsi de placenta trec si la copil. Practic placenta sustine sistemul endocrin matern astfel ca in momentul in care placenta este la capacitatea maxima de functiune si poate creste impreuna cu fatul, cele mai multe din neplacerile sarcinii (greturi, oboseala), dispar. Placenta actioneaza si ca un filtru protector impotriva majoritatii bacteriilor. Cu toate acestea, exista virusi care o pot traversa. De asemenea, unele din substantele din medicamentele luate de mama traverseaza placenta.
 
In cazul unei sarcini multiple pot exista mai multe placente. Gemenii identici impart de cele mai multe ori aceeasi placenta. In cazul gemenilor sau tripletilor neidentici, fiecare bebelus are placenta lui.

Ghidul hormonilor in timpul sarcinii
 
Sangele mamei nu se amesteca niciodata cu sangele fatului deoarece placenta are o structura speciala, vasele de sange ale placentei desi se intrepatrund, raman separate.

Placenta previa, tot ce trebuie sa stii
 
Tot ce ingerezi, ajunge la copil prin placenta. De aceea este atat de important sa adopti un stil de viata sanatos si echilibrat si o alimentatie corecta in timpul sarcinii si sa eviti orice substanta ce ar putea dauna bebelusului.

Placenta ajunge la maturitate in saptamana 34 de sarcina, moment de la care incepe sa imbatraneasca, devenind mai putin ineficienta. La nastere, placenta ajunge sa cantareasca in jur de 500 de grame, sau a sasea parte din greutatea copilului pe care l-a hranit.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!