Sari la conținut

Medicamentele si sarcina

In cursul sarcinii apar multe probleme, cele mai multe in fapt doar efecte ale sarcinii si manifestari colaterale ale hormonilor de sarcina. Greata, constipatia, durerile lombare, migrene sunt doar catvea. Unele sunt pasagere si trec, altele sut suparatoare, iar tendinta de a apela la medicamente este mare si in parte justificata. Dar, nu lua niciodata medicamente! Niciodata fara sfatul medicului, niciodata fara o prescriptie. Nici macar suplimentele nutritive.

Desi femeile stiu acest detaliu esential, tentatia ramane si ramane o diferenta mare si importanta intre teorie si practica. Un sondaj facut la nivel european facut cu scopul de a pune la adapost si mama si fatul, a dovedit acest lucru.
 

 
Iata cele mai frecvente intrebari pe care femeile insarcinate trebuie sa si le puna inainte de a lua un medicament. la aceste intrebari trebuie sa-i raspunda medicul sau farmacistul
 

1) De unde aflu informatii despre medicamentele permise si cele interzise in timpul sarcinii?

Medicul sau farmacistul. Site-uri de specialitate pot fi o sursa buna, dar de fiecare data aceste informatii trebuie filtrate de medicul curant. Trebuie avut in vedere faptul ca medicamentele numite "alternative", cum ar fi plantele, uleiurile esentiale nu sunt nici pe departe lipsite de risc si sunt necesare si pentru acestea informati.

2) Exista medicamente periculoase?

Da! pe de alta parte medicamentele interzise in timpul sarcinii sau care pot duce la efecte adverse contin aceste precizari in prospect. Deci citeste prospectul. In categoria medicamentelor periculoase intra si anti-inflamatoriile sau analgezilele banale.

3) Care sunt pericolele la care se supune o femeie insarcinata daca aplica auto-medicatia?

Exista risc pentru complicatii majore in timpul sarcinii care sa afecteze ireversibil fatul. Unele din aceste complicatii nu pot fi sesizate in cursul investigatiilor din timpul sarcinii si nu sunt puse in evidenta de ecografii. Fiecare medicament are efecte secundare,asa ca toate trebuie administrate doar daca este absolut nevoie, trebuie utilizate cu prudenta sub supraveghere medicala. Exista medicamente fata de care nu exista suficiente informatii cu privire la efectele pe care le pot avea pe termen lung in cazul in care sunt administrate in cursul sarcinii.

4) Există medicamente eficiente pentru a combate senzatia de greata?

Da, exista dar numai cu sfatul medicului si in functie de fiecare caz in parte. Depinde de intensitatea greturilor si de stadiul sarcinii.

5) Exista o regula fundamentala legata de medicatia din timpul sarcinii?

Da! Evitarea tuturor medicamentelor in primul trimestru. In aceasta perioada in care fatul se formeaza medicamentele pot avea efecte devastatoare. Orce medicament in primele trei luni de sarcina se administreaza exclusiv la recomandarea medicului. farmacistul iese din calcul! Dupa ce trecem de primul trimestru placenta functionala  poate bloca unele substante, dar si asa recomandarea medicului este esentiala.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!