Sari la conținut

O sarcina cu cantec

Se spune ca daca ii vei canta bebelusului din burtica el va fi mai relaxat, va creste mai bine si impreuna veti impartasi o conexiune mult mai profunda.

Nu stiu cat de mult adevar este in studiile care spun ca muzica face bine bebelusului, cum la fel nu stiu cat de mult adevar este in cele care le contrazic pe acestea si spun ca nu are nici un fel de influenta.

Ce stiu insa insa este ca in perioada sarcinii, faptul ca i-am cantat si i-am vorbit bebelusului a insemnat relaxare si un sentiment profund de comuniune cu bebelusul.

Nu i-am pus muzica si nici nu mi-am cumparat casti speciale pentru burtica (pe care le consider perfect inutile) ci i-am cantat si i-am vorbit zilnic.

Sunetul vocii mele ajungea la el prin vibratii si ma auzea si simtea in acelasi timp, neavand nevoie de nici un sistem de amplificare a sunetului.

Cum se simte

La inceput cantatul si celelalte suntele vor fi simtite ca vibratii de catre bebelus. Fluidul amniotic de care este inconjurat este un transmitator perfect al vibratiilor sunetelor. Daca vrei sa stii cum aude, stai cu capul scufundat in cada plina de apa si da drumul la muzica in casa.

Bebelusul va incepe sa auda in jurul termenului de 18-20 de saptamani (sau cel putin atunci incepe sa raspunda la stimulii auditivi). Atunci structura urechii este completa, desi se continua dezvoltarea nervilor auditivi. Dar bebelusul nu va auzi toate sunetele de la aceasta varsta: suntele puternice cu frecvente joase vor fi primele auzite, urmand suntele cu frecvente joase de intensitate normala in jurul a 27 de saptamani, iar suntele inalte sunt auzite mai tarziu cand auzul bebelusului se rafineaza.

De pe la 23 de saptamani bebelusii incep sa asculte si sa recunoasca cuvinte, sunete si cantece (atat de devreme incepe procesul de invatare!).

Beneficiile cantecului prenatal

Indiferent daca crezi sau nu in beneficiile cantatului pentru bebelus, cateva lucruri sunt sigure: bebelusul incepe sa auda devreme in sarcina si va recunoaste sunetele pe care le aude in burtica chiar si dupa nastere. Iti va cunoaste vocea si va fi familiarizat chiar si cu latratul cainelui familiei!

Bazandu-te pe informatia aceasta, poti vedea care sunt sunetele care ii plac (vei vedea ca se linisteste si se relaxeaza) si te poti folosi de aceleasi surse de sunet si dupa ce se naste. Este important sa incerci sa ii canti deoarece exista cateva beneficii cunoscute ale cantatului in sarcina:

  • Asigura o conexiune speciala intre tine si bebelus
  • Il calmeaza si il relaxeaza
  • Creste fluxul de oxigen catre bebelus
  • Se trimit endorfine catre bebelus via placenta
  • Ajuta la dezvoltarea limbajului

Citeste si cum se dezvolta auzul bebelusului. 

Dar nu numai pentru bebelus se va dovedi cantatul benefic, ci si pentru tine:

  • Iti imbunatateste starea de spirit si iti da energie prin cresterea nivelului de endorfine
  • Este o modalitate eficienta de a reduce tensiunea si stresul
  • Imbunatateste somnul
  • Are efecte analgezice datorate endorfinelor
  • Este un aliat al imunitatii. Elibereaza sinusurie si caile respiratorii.
  • Creste increderea de sine
  • Imbunatateste memoria si concentrarea
  • Tonifica muschii faciali si pe cei abdominali

Daca ai suferit de depresie prenatala la o sarcina anterioara si iti este frica ca acest lucru sa nu se repet, nu exista cale mai buna pentru a o combate decat cantatul! Chiar daca iti este rusine sa canti, incearca sa iti depasesti temerile: incepe sa canti cand esti singura acasa sau cand esti la dus si incet, incet te vei simti in stare sa canti si cand vor fi altii in jurul tau. Cantatul in timpul sarcinii este unul dintre primele cadouri pe care le poti face copilului tau, iar beneficiile lui vor dura o viata intreaga. 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!