Sari la conținut

Reducerea riscurilor

1. INGRIJIREA MEDICALA. Pentru sarcinile cu grad de risc ridicat consultati un obstetrician cu experienta. Fiecare femeie gravida ar trebui sa consulte regulat un doctor competent inca de la primele semne de graviditate. Este la fel de important sa fie un pacient "bun" si sa participe activ la procesul de ingrijire. Puneti intrebari si dati informatii asupra simptomelor, dar nu incercati sa va ingrijiti singura.


2. DIETA. O dieta sanatoasa ii asigura fiecarei femei o sarcina fara riscuri si un copil sanatos.


3. EXERCITIILE FIZICE. Nu este niciodata prea tarziu saincepeti practicarea unor exercitii fizice regulate care sa previna constipatia, sa imbunatateasca respiratia, circulatia, tonusul muscular si care pot duce la o sarcina usoara ca si la o nastere lipsita de riscuri.


4. INGRASAREA. O ingrasare constanta si moderata poate preveni multe complicatii, cum ar fi diabetul, hipertensiunea, varicele, hemoroizii, greutatea scazuta la nastere si nasterea anevoioasa datorata greutatii excesive a copilului.


5. FUMATUL. Renuntarea la fumat macar in perioada sarcinii poate diminua multe riscuri atat in ceea ce o priveste pe mama, cat si pe copil. Acestea includ nasterea prematura si greutatea scazuta la nastere.


6. ALCOOLUL. Abstinenta completa sau consumarea de bauturi alcoolice foarte rar, va diminua riscul defectelor din nastere.


7. MEDICAMENTELE. Toate medicamentele, cu exceptia celor prescrise de catre medic, pot pune fatul in pericol si ar trebui evitate in timpul sarcinii. (Orice medicament trebuie folosit numai atunci cand beneficiile sunt mai mari decat riscurile).


8. TOXINELE. Desi nu tot ceea ce atingem, respiram, mancam sau bem nu este atat de riscant din acest punct de vedere precum se crede in general, evitarea riscurilor evidente (expunerea excesiva la razele x, plumbul etc.) este cu siguranta o dovada de prevedere. O atentie speciala trebuie acordata toxinelor din mediul inconjurator si din cel profesional.


9. INFECTIILE. Toate infectiile, de la simpla raceala pana la infectiile urinare sau vaginale, trebuie evitate, iar cand sunt contractate trebuie imediat tratate de catre un medic competent, care este totodata la curent cu existenta sarcinii.


10. EXCESUL DE ACTIVITATE. Se stie ca multe femei din ziua de azi au propriile lor cariere si ca urmare depun foarte mult efort. In aceasta perioada, odihna este extrem de importanta. Organismul nu trebuie extenuat. Daca medicul recomanda concediu prenatal, sfatul trebuie urmat. In caz contrar, poate sa apara nasterea prematura, mai ales la mamele a caror activitate implica statul in picioare sau munca fizica.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!