Sari la conținut

Sarcina si aerul conditionat. Recomandari pentru viitoarele mamici

Aceasta facilitate a timpurilor moderne este controversata in general, daramite in ceea ce priveste efectele sale asupra gravidelor...

 Ori ca suntem noi o natie tare mofturoasa – dar si fatalista – ori aerul conditionat chiar face multe rele pe lumea asta, ca in fiecare casa, birou, restaurant, magazin, vagon de metrou prevazut cu asa ceva, exista multe voci care au ceva de obiectat impotriva-i. Daca ai ramas insarcinata, panica fata de aerul conditionat creste exponential, de parc-ar fi vreun duh malefic ce sta la panda sa absoarba sufletul copilului din tine. Preferi sa curga apele de pe tine decat sa folosesti acest antidot al tehnologiei pentru zilele cu temperaturi ridicate.

►Citește și Ultimele luni de sarcină în timpul verii. Ghid de supraviețuire

Supraincalzirea, pericol mare pentru gravide

Nu este o deloc o idee buna, daca stai sa te gandesti ca temperatura corpului tau este oricum mai crescuta in sarcina decat de obicei. Si ca risti supraincalzirea, ceea ce aduce cu sine o stare mult mai accentuata de oboseala, un risc crescut de deshidratare si de nastere prematura. Iar daca esti abia in primul trimestru, se poate produce avortul spontan sau dezvoltarea cu defecte a tubului neural al fatului. Exista un punct in care apa, fructele, hainele lejere si statul la umbra nu te mai ajuta. Si, dupa cum presupun ca piscina la serviciu n-ai (si chiar daca te numeri printre norocoasele cu piscina acasa), ar trebui sa reconsideri importanta aerului conditionat in zilele caniculare pe care le traversezi cu burtica. Iata cateva sfaturi ca sa-l folosesti cu constiinta mai relaxata:

  • Pune-l pe cea mai mica treapta de ventilatie, daca problema ta este, de fapt, ca simti efectiv jetul de aer. O sa-i ia un pic mai mult sa racoreasca o incapere, dar macar puteti functiona amandoi in acelasi spatiu.
     
  • Poti aranja cu mana ta deschizatura fantei, potrivind unghiul lamelor si jetul de aer in directia dorita. De obicei, aparatele de aer conditionat au o pozitie fixa de suflare si functia de baleiere, care misca jetul de aer sus-jos. Mie nu-mi convine unghiul in care bate in pozitia fixa (cel oblic), astfel incat il modific cu mana, ca sa bata ori paralel cu tavanul, ori perpendicular pe podea, pozitii in care nici nu simt jetul de aer, dar ma bucur de temperatura placuta. Daca nu poti face asta la birou – unde ventilatia are un cu totul alt design, atunci roaga-ti colegii sa te ajute sa-ti muti biroul din calea jetului de aer.
     
  • Raceste camera cand nu esti acolo. De exemplu, daca sotul ajunge acasa de la serviciu inaintea ta, roaga-l sa-ti racoreasca o camera pana vii. Atentie, insa: diferenta dintre temperatura de afara si cea de la interior nu ar trebui sa fie mai mare de 5-6 grade Celsius. Altfel, aceste treceri de la cald la rece (si invers, cand vei iesi din nou afara) pot declansa raceli, migrene, dureri musculare sau chiar stop-cardiac (atunci cand treci de la rece la canicula). Nu te multumeste ca afara sunt 35 de grade si tu intri tot la 29-30? Ai rabdare sa te adaptezi la aceasta noua temperatura si abia apoi o mai poti scadea cu alte 5-6 grade.
     
  • Raceste dormitorul inainte de somn. Si, din nou, nici macar nu trebuie sa fii acolo cand faci asta! Da drumul la aer in dormitor cu o ora inainte sa te bagi in pat si bucura-te de un somn mult mai linistit decat ai avut in noptile toride de pana acum.
     
  • Schimba filtrul aparatului in mod regulat, asa cum se recomanda in manualul de folosire. Altfel, toti membrii familiei se pot procopsi cu alergii, nu doar tu. Intr-adevar, tu esti mai sensibila in sarcina (desi alergiile tale proprii au tendinta sa se amelioreze in aceasta perioada, vezi mai multe despre asta aici) si te-ai putea imbolnavi mai usor.
     
  • Foloseste un umidificator in paralel. Aparatul nu doar raceste aerul, dar il si usuca, iar asta are efect asupra pielii si mucoaselor tale, si asa afectate de sarcina. Mai ales noaptea, cand rinita de sarcina (congestionarea mucoaselor nazale) isi face de cap si iti poate sari somnul din cauza nasului infundat, un umidificator este ideal!
     

Si nu uita sa bei multa apa in tot acest timp. Daca stai „la rece”, parca uiti de asta, dar odata iesita din ascunzatoare, canicula opereaza imediat! Nu astepta sa-ti fie sete, pentru ca asta e deja semn de suferinta a organismului.

Atentie! Daca locuiesti intr-o zona agricola sau, pur si simplu, ai o gradina mare pe care ai stropit-o cu pesticide, atunci ar fi indicat sa nu folosesti aparatul de aer conditionat, pentru ca poate aduce in casa particule ale acestor substante foarte nocive pentru sarcina si fat.

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!