Sari la conținut

Sfaturi pentru combatut oboseala in sarcina

Cand esti gravida, ori te plangi de prea mult somn, ori de lipsa lui. Cum o dai, tot nu iesi pe acelasi randament cu care erai obisnuita pana acum.

 

La inceputul sarcinii, nu prea poti dormi de griji, ca totul sa fie ok. Odata ce-ai trecut de perioada critica a primelor trei luni, intri in aceea de somnolenta, in care iti blestemi serviciul pentru trezitul de dimineata si statul la birou atatea ore. Apoi vine trimestrul al treilea, cu burta mare si somnurile mici, ca nu mai poti dormi nicicum de disconfort. Nici nu mai stii de cand n-ai fost fresh la serviciu (de iesiri tarzii in oras nici nu vrei sa mai auzi) si te simti un pic vinovata din cauza asta. Stai linistita, nu numai ca ceea ce ti se intampla este absolut normal, dar te si intelege toata lumea (sau, macar, nu vrea „probleme” cu tine) fie ca a trecut printr-o sarcina sau nu. Totusi, daca simti ca ceea ce ti se intampla este prea mult, iata cateva sfaturi de domolit oboseala in sarcina:

  • Rezerva-ti momente de relaxare in fiecare zi. Acesta este un sfat recomandat oricarei persoane, daramite unei gravide, care trebuie sa se menajeze cat de cat. Desprinde-te de ceea ce faci timp de 5-10 minute la fiecare ora. Inchide ochii si goleste-ti mintea de ganduri. Sau ridica-te de pe scaun si iesi pe balcon, sa inspiri aer proaspat. Invata cum sa meditezi si cum sa respiri corect pentru relaxare. Vei observa cum creste randamentul pentru urmatoarea ora, cel putin.
     
  • Fura cateva minute de atipeala dupa pranz. Specialistii spun ca ora trei dupa-amiaza este cea mai delicata pentru randamentul unei persoane, dat fiind ca are loc o cadere brusca de energie. Daca ai mancat si ceva mai mult la pranz (cum sunt femeile gravide tentate sau indemnate sa faca), devii o victima sigura a acestui moment dificil. Asa ca iti povestesc trucul meu din sarcina: cam la jumatate de ora dupa masa de pranz, imi beam singura cafea a zilei si apoi atipeam 10-15 minute pe scaunul de la birou. Cafeaua are nevoie de vreo 20 de minute (dupa ce o bei) sa intre in actiune in organism, astfel incat, atunci ca ma trezeam, eram ca noua!
     
  • Izoleaza-te inainte de somnul de noapte. Daca ai intrat deja in etapa problemelor cu somnul de noapte, chiar ca nu mai ai nevoie de distractii la ora de culcare, sa-ti intinda nervii si mai mult. Lasa tableta si telefonul mobil in alta camera, nici nu te gandi sa mai deschizi televizorul, monteaza-ti niste jaluzele bune daca te deranjeaza lumina de afara si roaga-l pe barbat sa te trezeasca la ora pentru care, de obicei, iti fixai alarma. Astfel, vei avea parte de un somn linistit, fara „teama” de infioratorul sunet care iti da desteptarea zi de zi.


    Sursa foto: craftaholicsanonymous.net
     
  • Cumpara-ti o perna de gravida. Serios, trebuie sa crezi in acest accesoriu, n-a aparut degeaba pe piata. Arata ca un mare carnat/covrig intins, pe care o bagi intre picioare, cumva pe sub burta (se muleaza dupa forma burtii, oricum) si sub cap. Este varianta comerciala a clasicei combinatii pe care-o tot faceai pana acum: perna intre picioare – perna in brate, numai ca, de cate ori iti schimbi pozitia, te chinui sa-ti rearanjezi si acest set-up. Asa, cu o perna de gravida, totul e mai usor: si somnul, si foitul.
     
  • Bea (mai) multa apa. Cred ca te-ai prins pana acum ca un corp sanatos are nevoie de o hidratare adecvata, iar un corp insarcinat cu atat mai mult, dat fiind ca vrei sa previi si retentia de apa (care se trateaza tot cu apa). In afara de asta, faptul ca bei multa apa impiedica instalarea oboselii, tinand creierul in forma. Un studiu facut in 2013 la Londra a subliniat acest aspect, aratand ca un pahar cu apa baut creste viteza de functionare a creierului cu 14%! (http://www.dailymail.co.uk/health/article-2366353/How-drinking-glass-water-make-brain-14-faster.html)
     
  • Mananca bine si des. Poate crezi ca ader la pozitia „gravidele trebuie sa manance pentru doi”. Nicidecum. „Bine si des” inseamna: alimente de calitate (legume, fructe, carne, oua, lactate, nuci, seminte, superalimente) si trei mese plus doua (trei) gustari pe zi (in functie de programul tau). Rontaitul la intervale mai mici de timp (dar la ore fixe, nu alandala, toata ziua) iti mentine stabil nivelul de zahar din sange, impiedicand caderile de energie.
     
  • Fa plimbari. Stiu: tu te plangi de oboseala, iti eu recomand exercitiu fizic, crezi ca sunt deja exagerata. Ei bine, afla ca miscarea inseamna oxigenare a organismului, iar oxigenarea inseamna revigorare. Crezi ca 20 de minute de plimbare pe zi inseamna mult? Atunci plimba-te 10 minute si intoarce-te de unde ai plecat. In timp, o sa-ti vina pofta, poate, si de gimnastica pentru gravide, si de niste ture de bazin, de niste pilates cu exercitii adecvate conditiei tale...

 

Sursa foto articol: dailyrecord.co.uk

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!