Sari la conținut

Multe dintre gravide au probleme la locul de munca

Vestea ca ai ramas insarcinata nu este intotdeauna un motiv de bucurie ci, pentru angajatori, poate fi o veste neplacuta.

Desigur toti se vor bucura pentru tine si pentru faptul ca vei deveni mamica insa din pacate, un nou studiu arata ca cele mai multe vor avea de infruntat discriminari la locul de munca odata ce vor anunta ca sunt insarcinate.

Femeile care lucreaza sunt deseori  “deraiate” de la cursul carierei lor, cu 6 din 10 femei plangandu-se ca sunt supuse discriminarii doar pentru ca au ramas insarcinate.

Milioane de mame noi cred ca le sunt refuzate oportunitati de avansare in cariera si ca trebuie sa se afirme din nou dupa ce se intorc la serviciu – cele mai multe dintre ele fiind marginalizate la birou. ¾ dintre respondente au raspuns ca angajatorul lor a fost mai putin interesat de ele ca angajate dupa ce au ramas insarcinate sau au devenit deja mame. Doua treimi au simtit ca angajatorii au o perceptie negativa asupra mamelor care lucreaza.

Aproape jumatate au declarat ca se simt vinovate ca si-au luat concediul de meternitate si sase din 10 au simtit ca oportunitatile de avansare in cariera s-au evaporat odata ce au anuntat ca sunt insarcinate. Cercetarea  care a inclus peste 2000 de mame care lucreaza a fost realizata de Slater&Gordon, o companie australiana care lupta impotriva discriminarii femeilor.

Unul dintre avocatii firmei, Kiran Daurka, a spus “auzim zilnic povesti ale femeilor care sunt tratate prost dupa reintoarcerea din concediul de maternitate” si sunt “deriate” de la avansarea in cariera. “Unii angajatori nu vad valoarea mamelor la locul de munca si auzim mereu despre femei care sunt marginalizate din momentul in care isi anunta sarcina”.

La peste 45% dintre femei li se ofera oportunitati si roluri mai putin importante si 8% sunt demotivate la reintoarcerea la munca. Trei sferturi au simtit pe pielea lor perceptia ca mamele nu ar trebui sa fie ambitoase si ca seful lor nu crede ca sunt la fel de capabile odata ce au nascut. Frica de a-si pierde locul de munca le face pe femei sa mearga inapoi la munca la numai cateva zile dupa ce au nascut  si numai una din trei se reintoarce dupa trei luni.

Se pare ca femeile nu realizeaza cat de raspandita este problema si cate femei trec prin experiente similare.  In ciuda faptului ca in zilele noastre exista drepturi din ce in ce mai mari pentru femeile gravide, inclusiv posibilitatea de program flexibil si timp liber pentru vizitele la medic, discriminarea femeilor insarcinate ramane o realitate.

Chiar daca studiul a fost facut in Australia, problemele ridicate de acesta sunt universale si, din pacate, se aplica in mare masura si la noi.

Jumatate dintre angajatorii intervievati in legatura cu angajarea mamelor au spus ca  nu angaja o mama pentru un post de conducere si 38% au declarat ca sunt reticenti sa angajeze mame pe orice pozitie pentru ca nu sunt la fel de dedicate, nu sunt dispuse sa stea pana tarziu si vor mai mult timp liber.

Care este situatia de la serviciul tau? Ai simtit vreo clipa ca seful sau colegii te marginalizeaza? Scrie-ne si vom trage concluzii importante impreuna.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!