Sari la conținut

Baile in cada

Circula ideea ca o femeie insarcinata nu are voie sa faca baie in casa.
Informatia este in parte falsa, in parte adevarata. Disecam firul in patru si clarificam toate nelamuririle.

Nu exista nici un motiv pentru care o femeie insarcinata sa nu poate face baie in cada. Restrictia pleca de la ideea ca ar putea exista o cale de comunicare intre uterul gravid si apa din baie. Anatomic vorbind nu exista posibilitatea ca apa din cada sa ajunga la uter. In primul rand acesta este inchis si in plus protejat de dopul de ceara. La aceasta se adauga o anume diferenta de presiune care face imposibil ca apa sa patrunda in uter, dar si faptul ca embrionul si ulterior fatul este protejat de membrane care se dezvolta din prima zi a sarcinii.

Daca sarcina evolueaza normal, daca nu exista iminenta de avort spontan si daca femeia gravida respecta cateva reguli esentiale, baiea in cada nu are nici o contraindicatie/

Este interzisa baia in cada in cazul sarcinilor cu iminenta de avort, in cazul unei sarcinii cu probleme, in cazul sangerarilor in cursul sarcinii, dar si dupa eliminarea dopului de ceara si dupa ruperea membranelor in cursul travaliului. Situatia nasterilor in apa este una speciala, care are alte coordonate si despre care nu vorbim acum si aici.

Este interzisa baia in cada cu apa fierbinte. Temperatura ideala pentru apa de baie este cu doua-trei grade peste temperatura corpului. Valoarea ideala este undeva in jur de 38-39 de grade. Este recomandat ca baia sa nu dureze mai mult de 15 minute, datorita relaxarii pe care o induce apa asupra musculaturii.

Relaxarea musculaturii nu apare in piscina, unde o repriza de inot de 15-30 de minute, cu perioade de relaxare este mai mult decat benefica femeii insarcinate in buna evolutie a sarcinii. Inotul combate durerea de spate, tonifica musculatura si stimuleaza oxigenarea tesuturilor, toate elemente vitale unei bune evolutii a sarcinii.

Sunt interzise in cursul sarcinii sesiunile de sauna si nu este recomandata folosirea de uleiuri esentiale (fie ele si naturale), pentru ca pot produce dereglari ale sarcinii sau pot declansa travaliu inainte de termen.

Nu sunt recomandate baile cu sare, pentru ca pielea este permeabila si organismul absoarbe sare prin piele, in cursul sarcinii fiind recomandat un aport cat mai scazut de sare.

Nerespectarea acestor indicatii poate duce la:

*scaderea tensiunii arteriale ceea ce poate priva fatul de oxigen, daca baia este prea lunga si apa prea calda;
*avort spontan, daca sunt folosite substante cu potential toxic, sau daca apa este prea fierbinte;
*nastere prematura, daca apa este prea fierbinte;
*malformatii ale fatului, in cazul bailor fierbinti in primele 3 luni de sarcina;
*discomfort si ameteli din cauza sarurilor de baie sau a bailor prea lungi.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!