Sari la conținut

Medicamentele in timpul graviditatii

             Ceea ce nu este contraindicat pana la graviditate, poate actiona nefavorabil asupra copilului pe parcursul graviditatii. De aceea in aceasta perioada nu trebuie sa va ocupati de autotratament. Orice manipulatie, orice medicament primit trebuie strict coordonat cu medicul vostru.

Este important si in ce perioada a graviditatii femeia poate primi anumite medicamente, de aceea totul trebuie discutat cu medicul vostru.

Unele medicamente administrate pentru dureri si febra: (aspirina, paracetamol, ibuprofen, indometacin, naproxen s.a) nu sunt benefice. Aceste medicamente nu provoaca anomalii a copilului, insa actioneaza asupra sistemului de coagulare a sangelui, ceea ce poate provoca hemoragii mari in timpul nasterii. Ele de asemenea actioneaza asupra sistemului sangvin a copilului, de aceea nu este de dorit sa primiti aceste medicamente de la a 35-a saptamina de graviditate pana la nastere.

S-a demonstrat ca din aceste preparate, cel mai inofensiv pentru mama si viitorul ei copil este totusi paracetamolul care se ia in cazul in care exista febra, durerea. In patologiile reumatice este indicat ibuprofen. Cu toate acestea, aceste preparate trebuie sa le folositi cu atentie, deoarece in doze mari provoaca unele complicatii.

Aspirina se recomanda numai la inceputul graviditatii. Pe parcursul sarcinii aspirina poate sa actioneze asupra sistemului sangvin a mamei, iar dupa nastere, de asemenea nu se recomanda, din motivul ca poate ajunge in laptele matern, iar apoi sa treaca in organismul copilului.

Va aducem la cunostinta unele grupe de medicamente, la care trebuie sa fiti atente. Antibioticele! pe care putem sa le catalogam in patru grupe:

  • cel mai putin periculoase pentru copil sunt urmatoarele antibiotice : penicilina, ampicilina, cefalexin, eritromicina, wilprafen.
  • medicamente ce pot fi intrebuintate numai la inceputul graviditatii(pina la 12 saptamini), mai tarziu insa provoaca schimbari in sistemul osteo-articular.
  • dupa a 36-a saptamana nu se permite - nitrofurantoin, biseptol, furadonin. ele vor actiona asupra sangelui si tegumentelor copilului.
  • sunt categoric contraindicate : gentamicina, levomecitina, rifampicina.

Afla cum poti evita unele medicamente puternice, inlocuindu-le cu plante sau preparate homeopatice. In timpul alaptarii evita astfel de medicamente ca : dalacini, levomecitina, tetraciclina, doxaciclina, ciprofloxacina, norfloxacina, biseptol.

Cand este inevitabil administrarea unor astfel de medicamente, atunci este contraidicat sa hraniti copilul cu piept.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Andreiutza83

    este normal ca in luna a 8 a sa se faca vaccin antitetanos?mi s-a spus ca e ptr copil.astept raspuns

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!