Sari la conținut

Tratamentul sarcinii extrauterine

Sarcina extrauterina este situatia speciala si anormala in care ovulul fecundat nu ajunge in uter. El trebuie indepartat de urgenta. Din pacate de cele mai multe ori este sarcina extrauterina identificata prea tarziu, si asta in conditiile in care, daca ar fi depistata in primele 3-4 saptamani de de la concepere, sansele ca trompa uterina sa fie salvata cresc considerabil.

Aparatul reproducator feminin are doua trompe uterine, fiecare face legatura intre un ovar si uter. Sarcina extrauterina, duce de cele mai multe ori la inlaturarea trompei uterine si implicit la reducerea la jumatate a capacitatii de a mai avea un copil, a femeii.

In cazul fericit in care diagnosticul a fost pus din timp, trompa uterina poate fi salvata. De obicei se folosesec medicamente (metotrexat) care provoaca moartea embrionului si salvarea trompei uterine. Procesul nu poate avea loc decat in primele 4 saptamani de sarcina, dupa acest moment cresterea embrionului duce la ruperea si compromiterea definitiva a trompei uterine.  

Diametrul trompei uterine este foarte mic, sub o jumatate de centimetru, dar nu este uniform. Este mai mare spre ovar si mai ingust spre uter. In aceste conditii de cele mai multe ori decide hazardul, in functie de locul in care se "intepeneste" produsul de conceptie. In cazul cand a avut loc ruperea trompei uterine, inlaturarea ei este obligatorie, pentru a salva viata femeii. O sarcina extrauterina nu poate evolua.

In alte situatii se foloseste o metoda delicata chirurgicala, introducerea solutiei concentrate de glucoza in cavitatea trompei printr-un aparat endoscopic. Dupa interventia chirurgicala la trompa uterina trebuie inlaturate aderentele formate si restabilita permiabilitatea trompelor.

Este bine sa stii ca sarcinile ectopice (extrauterine) nu se repeta decat foarte rar. Asa ca, daca ai trecut prin aceasta situatie poti incerca inca o data sa ai copii si sa reusesti.

O buna masura profilactica o reprezinta investigatiile timpuri ale unei sarcini, pentru a se stabili daca ovului fecundat s-a asezat unde trebuie. O atentie in plus trebuie sa aiba femeile de peste 30 de ani in cazul carora riscul sarcinilor extrauterine creste.
 

Citeste despre Cauzele sarcinii extrauterine

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!