Sari la conținut

Cum iti pastrezi silueta in timpul sarcinii

Felul in care o sa te simti ca tanara mamica, dupa nastere, depinde fundamental de cum iti pastrezi silueta in timpul sarcinii. Nu este un secret pentru nicio femeie ca aceasta este una dintre cele mai mari provocari ale sarcinii.  

Exista trei principii fundamentale ale dietei alimentare in timpul sarcinii: alimentatia viitoarei mame trebuie sa fie variata, echilibrata si in cantitate suficienta. 

Cresterea exagerata in greutate in timpul sarcinii este foarte periculoasa. In plus, un control al greutatii si mentinerea acumularii de kilograme (absolut normale si necesare in timpul sarcinii), in limite normale previne complicatiile din ultimile luni de sarcina, dar si agravarea unor dificultati inerente perioadei: dureri articulare, dureri musculare, diabet gestational, probleme respiratorii si cardiace.  

Este foarte important de stiut ca pe perioada sarcinii nu se tine niciun fel de dieta, iar scaderea in greutate este un semnal ca ceva nu merge bine.

Pe parcursul sarcinii 20% din necesarul de nutrient trebuie sa fie reprezentat de proteine, 25-30% de grasimi, iar 50-60% de carbohidrati.

Pentru femeile gravide necesarul de nutrienti trebuie sa se inscrie in plafonul de 2000 de  calorii in primul trimestru de sarcina, 2100 in al doilea si 2250 in timpul celui de al treilea. Este considerata normala o crestere in greutate care variaza intre noua si 15 kilograme. Sub noua kilograme, fatul poate fi subnutrit, iar peste 12 kilograme riscul complicatiilor materne creste.

Pentru a evita cresterea in greutate carbohidratii joaca rolul fundamental. Cum iti pastrezi silueta in timpul sarcinii? Nu consuma zaharuri simple, acestea nu trebuie sa depaseasca 10% din aportul de energie zilnic. Fereste-te de orice fel de bauturi racoritoare care contin zahar si consuma multe fructe.

Restul carbohidratilor trebuie sa provina din cereale integrale, dar limiteaza amidonul. O portie de orez, sau un cartof, in fiecare zi este sufient.

Controleaza catitatile de grasimi pe care le consumi.  O femeie insarcinata are nevoie de circa 80 de grame de grasime zilnic. Grasimile sunt precursorii unor importanti hormoni care controleaza evolutia sarcinii. Cele 80 de grame de grasime inseamna doua linguri de ulei, unt (cat doua nuci) si doua cani de lapte gras, la care se aduga grasimea dintr-o bucata de carne (pui, peste sau porc).

Evita alimentele prajite, produsele de patiserie fabricate industrial pentru ca u foarte multe grasimi nesanatoase si alege pestele gras, carnea pregatita la cuptor  sau la gratar, scrie au feminin.fr.

Dieta in timpul sarcinii trebuie sa contina foarte multe lichide, ceea ce este, pana la urma o alta cale care te ajuta. Cum iti pastrezi silueta in timpul sarcinii este, insa o chestiune care tine de echilibru si de un stil de viata sanatos. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!