Sari la conținut

Hemoroizii

La femei, hemoroizii apar sau se acutizeaza in timpul graviditatii sau la nastere.

Statistic vorbind, la femeile care inca n-au nascut, hemoroizii se intilnesc de 5 ori mai rar decit la femeile ce au nascut. Un rol important il joaca varsta: cu cit varsta este mai inaintata cu atat incidenta este mai mare (de ex. la gravidele de 30 ani, hemoroizii se intilnesc de 3 ori mai des decat la femeile de 20 ani.)

Graviditatea nu este factorul patogenetic a hemoroizilor, deseori ea acutizeaza sau complica tabloul clinic. Pe de alta parte, hemoroizii deseori complica tabloul clinic al bolii, si pot duce la complicatii in timpul nasterii sau perioada dupa nastere.

 

Diagnostic hemoroizi

Pentru a preveni acutizarile nedorite in viitor este foarte important diagnosticarea la timp a hemoroizilor. De aceea chiar la prima vizita, la consultatia pentru femei este necesara strangerea completa a anamnezei, analiza manuala a intestinului gros sau la indicatii, rectoscopia (investigatie pentru determinarea hemoroizilor asimptomatici sau a altor maladii ale intestinului gros.) In cazul depistarii hemoroizilor medicul din consultatia pentru femei trebuie sa se consulte cu proctologul pentru stabilirea unei tactici corecte de tratament pentru aceste paciente.

Simptomele clinice a hemoroizilor la gravide nu se deosebesc de simptomele la ceilati. Si anume, ele se manifesta prin: dureri in regiunea anusului (rectului), hemoragii (sangerari) rectale, prurit (mancarime) in regiunea anusului. Deseori hemoroizii la gravide parcurg asimptomatic (fara acuze), si diagnosticul se pune pe baza anoscopiei sau rectoscopiei (la care se determina nodulii hemoroidali pe peretii rectului.) In acest caz depistarea la timp si procedurile profilactice efectuate pot preveni progresarea bolii si aparitia complicatiilor in timpul nasterii.

 

Hemoroizii si sarcina

La aproximativ 20 % din femeile gravide ce sufera de hemoroizi, se mai diagnostica si boala varicoasa sau afectarea in general a sistemului venos. Aceste femei, de obicei, au predispozitia ereditara (adica cineva din rudele apropiate au suferit de aceste boli) fata de patologia venoasa. In majoritatea cazurilor ele se manifesta in primul sau al doilea trimestru de graviditate.

Odata cu cresterea numarului graviditatilor are loc cresterea riscului aparitiei hemoroizilor. Aproximativ la jumatate din gravidele care sufera de hemoroizi, dupa nastere are loc acutizarea bolii. In timpul nasterii, cind capusorul copilului trece prin bazinul mic, vasele acestei regiuni, inclusiv a rectului, brusc se compreseaza. Se deregleaza circulatia venoasa, apare staza venoasa si hipoxia (insuficienta de oxigen) a tesuturilor. Ca rezultat a acestor procese se formeaza nodulii hemoroidali interni si externi, care se maresc in volum, devin duri, si uneori din cauza presiunii, se rup.

Constipatiile, care deseori se intilnesc in timpul graviditatii, in perioada postnatala se acutizeaza si uneori dureaza 3-5 saptamini, apoi trec de la sine. In aceasta perioada hemoroizii decurg si mai dureros.

 

Prevenirea hemoroizilor

Luind in consideratie toti acesti factori, femeilor dupa nastere li se recomanda:

- mincare bogata in fibre vegetale (in special tarate de grau),

- exercitii fizice, gimnastica de dimineata, acordarea pozitiei orizontale a corpului de 2-3 ori pe zi, cate 15 min. cu ridicarea bazinului.

 

Tratarea hemoroizilor

Pentru determinarea tratamentului, deosebim 3 grupe de paciente gravide cu hemoroizi:

Din prima grupa, fac parte hemoroizii asimptomatici (fara acuze). Pentru aceste femei, sunt indicate masuri profilactice, dieta cu limitarea preparatelor sarate, chiparate, cit mai multe produse ce contin fibre vegetale, cultura fizica medicala, plimblari, clistere (clisme) dupa fiecare defecatie, baite speciale.

A doua grupa o reprezinta bolnavii cu acuze la: constipatii, sangerari, dureri in timpul defecatiei, prurit (mancarime) in reg. anusului. La aceste femei in afara de masurile profilactice (de mai sus) se administreaza si preparate medicamentoase. Tuturor li se indica metode pentru lupta cu constipatiile. De obicei pentru aceste doua grupe pronosticul este favorabil si nasterea decurge fara acutizarea hemoroizilor.

In grupa a treia sunt incluse femeile, care necesita tratament chirurgical. Acestea sunt femeile cu prolabarea (iesirea in afara) a nodulilor hemoroidali, acutizari frecvente, hemoragii abundente, de asemenea cu hemoroizi in stadiu de necroza a nodulilor. Deoarece pentru aceste bolnave este contraindicata operatia in timpul graviditatii, se recomanda interventia chirurgicala dupa nastere. Termenii interventiei se stabilesc individual, insa in genere acesti pacienti au nevoie de interventie pentru a preveni complicatiile grave care pot aparea pe parcurs, mai ales daca femeia vrea sa mai nasca pe viitor.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!