Sari la conținut

Sarcina si frumusetea

In timpul sarcinii pielea, parul, unghiile si dantura au de suferit. Evident si silueta, dar sa ne pastram optimismul si sa acceptam ca asta este o alta problema.

Iata cateva secrete mici, tot atatea infuzii de optimism care sa te convinga ca poti trece frumoasa si stralucitoare prin perioada de sarcina, pentru ca la final, dupa o perioada absolut fireasca si normala de recuperare sa redevi cea care erai si chiar mai mult de atat.

Monitorizeaza cresterea in greutate. Este cel mai bun si mai sanatos lucru pe care il poti face. Kilogramele in plus, peste cele 9-15 pe care sarcina le aduce nomal in plus, au efecte negative mai ales asupra pielii. Asta inseamna in primul rand o proasta circulatie, varice, vergeturi, celulita. Evita marea gresala de a manca pentru doi si uita ideea ca la nastere „scapi” dintr-o data de tot ceea ce ai acumulat. Nu-i deloc asa!

O crestere in greutate normala inseamna doua-trei kilograme in plus in primul trimestru. In a patra si a cincea luna de sarcina, cresterea normala in greutate inseamna intre 250 si 300 de grame pe saptamana . In lunile a sasea si a saptea cresterea in greutate normala trebuie sa varieze intre 350 si 400 de grame pe saptamana, iar in ultimele doua luni intre 450 si 500 de grame pe pe saptamana. Adica o crestere totala de maximum 12 kilograme. Aceste valori sunt cele ideale, in fapt acumularea de kilograme poate merge pana la 15 kilograme si este in continuare considerata normala, cu mentiunea ca aceasta este limita.

Hormonii care sustin sarcina, estrogenii si progesteronul au efecte negative asupra pielii. Determina fragilizarea ei, favorizeaza vergeturile si aparita celulitei. Cel mai bun leac este o foarte buna hidratare a pielii din interior, adica cel putin doi litri de lichide pe zi si o ingrijire constanta a pielii cu uleiuri naturale si creme. Este esential un regim dietetic cat mai sanatos cu putinta. Trei mese principale pe zi si doua gustari sanatoase sunt obligatorii. Temelia alimentatiei trebuie sa o reprezinte legumele, cerealele, carnea slaba, pestele gras si fructele. O dieta care sa se limiteze la 1800 de calorii zilnice pana in luna a sasea si 2000 de calorii zilnice, dupa luna a sasea, este formula ideala.

Exista si cateva alimente minune pe care trebuie sa le incluzi in dieta: toate legumele verzi, morcovii, rosiile, dar si carnea, lacatele degresate si barnzeturile nefermentate. 

Dormi! Este, probabil, ultima perioada in viata ta cand te poti rasfata dormind cat vrei. Deci dormi cat se poate de mult. Un sfat: dormi pe partea stanga, in camere intunecate, cu picioarele sprijinite pe o perna.

Inoata, mergi pe jos fa gimnastica acvatica si masaj. Toate au efect mai mult decat benefic. Apa este mediul ideal pentru ca detensioneaza musculatura, calmeaza durerile de spate si hidrateaza. Masajul previne celulita si da tonus pielii, astfel ca vei combate aparitia vergeturiloor. 

Picioarele tale au nevoie de o ingrifire speciala. Deci stai cu picioarele pe pereti! Este cea mai buna cale prin care fluidele, care se intorc mai greu din picioare in circulatie, vor reveni pe calea cea buna.  Hidrateaza-ti foarte bine picioarele si coapsele, folosind mai ales uleiuri naturale si creme de foarte buna calitate, pentru ca pielea sa faca fata presiunilor la care este supusa. Masajul picioarelor este iar o solutie excelenta, care previne varicele de sarcina (care din pacate nu dispar dupa sarcina), iar acest rasfat iti poate fi oferit chiar de partenerul tau!

Gaseste-ti mereu o pozitie confortablia. Oasele bazinului isi modifica geometria inca din a patra luna de sarcina, astfel ca nimic nu mai este cum era. Nu purta tocuri, si stai mereu cu spatele drept. Este o ganatie a unei bune vascularizari a membrelor, care previn si carceii, si vergeturile, si celulita.

Ingrijeste-ti sani. Cresc in volum astfel a cea mai buna masura pe care o poti lua este sa-i susti. Alege bustiere de bumbac, comode, un sutien lejer si nu uita sa-i hidratezi cu uleiuri si creme de foarte buna calitate, dupa fiecare dus.

Pentru fata, ca sa eviti aparitia mastii de sarcina (care trece dupa nastere, dar care reapare la fiecare expunere la soare) foloseste lotiuni de protectie solara cu factor mare de protectie, te sfatuieste au feminin.

Acestea sunt toate sfaturi practice. Adauga la acestea un tonus psihic cat mai bun, ai incredere in tine, ai incredre in capacitatea ta de a face fata tuturor inerentelor probleme care vin la pachet cu sarcina. Este frumoasa, si poti fi la fel de fumoasa si dupa nastere. Un copil este, pana la urma, cea mai mare realizare in viata unei femei, iar efortul merita din plin!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!