Sari la conținut

Cum sa pregatesti perineul pentru nastere

Masajul perineului in ultima parte a sarcinii poate mari elasticitatea si reduce riscul de rupere in timpul nasterii. Perineul este zona dintre vagin si anus si este supus unei adevarate traume in timpul nasterii. Masajul perineal trebuie facut numai dupa saptamana 34 de sarcina.

Studiile au descoperit ca masajul regulat al perineului spre sfarsitul sarcinii poate reduce riscul de rupere a tesutului la femeile care nasc prima data. Cercetarile au identificat, de asemenea, ca beneficiile masajului perineal au fost mai mari pentru femeile cu varsta de peste 30 de ani care nu au dat nastere anterior. Masajul perineal regulat in ultima parte a sarcinii a redus riscul de trauma a perineului (care are nevoie de cusaturi) cu 5% pentru mamele aflate la prima sarcina.

Cum se face masajul perineal

Odata ce ai ajuns in saptamana 34, ai putea include masajul perineal ca parte a pregatirilor pentru nastere. Nu se stie exact cat de des ar trebui  sa il faci ca sa fie cel mai eficient, insa un studiu a arata ca o frecventa buna este de 1.5 ori pe saptamana (3 la doua saptamani).
Inainte de a face acest masaj ar fi bine sa vorbesti cu medicul tau.

De ce ai nevoie:

  • Maini foarte curate, cu unghiile proaspat taiate
  • Perne
  • Solurtie de lubrifiere (ulei extravirgin de nuca de cocos sau un lubrifiant pe baza de apa)
  • Daca iti faci singura masajul vei avea nevoie de o oglinda, astfel incat sa poti vedea ce faci
  • Miscari usoare

Cum se face:

Pasul 1: Gaseste un loc linistit in care sa te intinzi. Foloseste perne pentru a sprijini spatele, astfel incat sa fii intr-o pozitie semi-verticala. Poti sa stingi lumina si sa pui muzica calmanta ca sa te simti relaxata.

Pasul 2: Aplica ulei sau lubrifiant pe degete si pe zona perineului. Lubrifierea ar trebui sa previna disconfortul.

Pasul 3: Introdu doua degete la 3-4cm adancime in vagin. Usor, dar ferm, aplica o presiune spre anus. In acelasi timp, desfa usor cele doua degete, astfel incat perineul tau sa fie intins atat in ​​jos cat si spre exterior.  Aplica in continuare o presiune pana cand simti o usoara senzatie de furnicaturi, aceasta fiind data de perineul tau care se intinde. Nu ar trebui sa doara si nu trebuie sa ai senzatie de arsura.

Pasul 4: Imagineaza-ti ca deschiderea vaginala este un ceas. Trage cele doua degete pana la ora 6, apoi intinde-le spre exterior si in sus catre ora 3, aplicand presiune. Repeta asta de 20 sau 30 de ori, apoi treci la cealalta parte si se repeta aceeasi miscare 20 sau 30 de la 6 la 9.

Pasul 5: Intinde perineul extern. Pune doua sau trei degete de la fiecare mana in centrul perineului si intinde pielea spre exterior spre coapse.

Pasul 6: Pune apoi degetele in V, in mijlocul perineului si trage in sus spre deschiderea vaginala.

Pasul 7: In cele din urma, plaseaza degetele mari in mijlocul perineului si impinge in directii opuse.

Citeste si despre o alta variatie a masajului perineal.

Scade riscul ruperii perineului

In plus mai poti face cateva lucruri care sa ajute la scaderea riscului de rupere a perineului:

  • Nu sta pe spate in timpul travaliului si nasterii (alege pozitiile cat mai verticale in timpul travaliului, si stai in maini si in genunchi cand nasti)
  • Evita sa impingi la comanda (impinge cu tot corpul, odata cu contractiile)
  • Incearca sa nasti in apa
  • Refuza inducerea sarcinii daca nu este cazul
  • Este bine sa ai un travaliu activ (ajuta copilul sa se pozitioneze bine pentru nastere).

Sursa foto: hepta.ro

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!