Sari la conținut

Nasterea naturala si alaptarea, primele vaccinuri ale copilului

Mama natura sau Bunul Dumnezeu, dupa cum vrei, nu a lasat nimic la voia intamplarii. Intr-un studiu publicat in Canadian Medical Association Journal, cercetatori au dovedit ca bebelusii nascuti prin cezariana au un pachet diferit de bacterii si microflora in tractul lor digestiv, comparativ cu bebelusii care au venit pe lume pe cale vaginala, naturala. Mai mult, sugarii care au fost alaptati au dezvoltat un alt pachet de bacterii in intestine lor, comparativ cu cei care au fost hraniti artificial. Cu alte cuvinte nasterea naturala si alaptarea sunt primele vaccinuri ale copilului.

Toate acestea dovedesc, daca mai era nevoie ca cezariana si alimentatia artificiala pot avea efecte asupra sanatatii, nu doar in primii ani de viata, ci pe tot parcursul vietii. Si totul este doar o chestiune care tine de diferitele tipuri de bacterii din intestin, bacterii esentiale pentru digestia alimentelor si indeplinirea unor alte functii importante, de care depinde imunitatea.

Certitudinea este ca cezariana aduce modificari pecare parintii nu le pot lua in calcul, dar care afecteaza dezvoltarea uletrioara a copilului. Diferentele determeninate de bacteriile din intestin, a caror prezenta depinde esential de modul in care copilul vine pe lume si de felul in care este hranit in primul an de viata, cresc sau scad riscul de astm, autism, obezitate si cancer.

Copiii nascuti natural sunt mai inteligenti

Cercetatorii au studiat 24 de copii cu privire la tipurile de bacterii gasite in intestinul lorla varsta de 3 luni. Studii anterioare au legat operatia de cezariana, de un risc mai mare de astm, diabet si obezitate, dar nu se cunostea cauza. Acum exista certitudine ca este vorba despre microbii si bacteriile care colonizeaza intestinul copilului.

In timpul nasterii vaginale copilul primeste bacterii si virusuri care se gasesc natural in canalul de nastere, ceea ce determina o prima imunizarea a lor impotriva unor agenti patogeni care activeaza sistemul imunitar al nou-nascutului, aflat in momentul nasterii inca in curs de dezvoltare. Nasterea naturala il incarca pe copil cu bacterii din intestinul matern, iar sistemul imunitar al copilului invata din prima zi de viata care sunt agentii patogeni fata de care trebuie sa reactioneze, dar lasa bacteriile benefice sa se dezvolte in intestin.
 


Cezariana, in ciuda avantajelor pe care le ofera in situatii de risc pentru viata copilului, il priveaza pe acesta de ocazia de a se imuniza, iar nou-nascutii prin cezariana sunt si raman mai vulnerabili fata de anumite infectii, deoarece sistemul lor imunitar este lipsit de una din cele mai importante lectii privind imunizarea.

De ce alegem cezariana?

In cadrul studiului s-a dovedit ca in cazul copiilor nascuti prin cezariana, acestia au mai putine colonii de bacterii Escherichia coli si Shigella decat cei nascuti pe cale vaginala. Acestea sunt specii de insamantare in cursul nasterii naturale.

Alaptarea, de asemenea, determina o noua lectie de imunitate pentru nou-nascut, pe care bebelusii hraniti cu formule de lapte praf nu o "invata". Cei hraniti artificial mai multe bacterii Peptostreptococcaceae si Clostridium difficile, ceea ce creste riscul episoadelor diareice si un sistem imunitar mai putin puternic cu risc crescut de alergii sau astm bronsic.

Concluzia este limpede si simpla: cezariana trebuie sa ramana ceea ce este si anume o masura de urgenta care salveaza viata fatului si a mamei, nu o chestiune de moda, dorinte sau temeri. Femeile sunt facute sa nasca natural!. A doua chestiune de gandit si de facut este alaptarea copilului, prima si una dintre cele mai mari dovezi de dragoste!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!