Sari la conținut

Infectiile din timpul sarcinii

In perioada celor noua luni de sarcina organismul matern este o uzina care functioneaza la capacitate maxima, iar sistemul imunitar matern este si el intr-o forma de zile mari. Dar, sistemul imunitar matern are cateva puncte slabe.


Gripele sezoniere, racelile si accesele de tuse sunt posibile in timpul sarcinii, fara sa fie frecvente sau obligatorii. Gripele sezoniere nu pun in pericol copilul, decat in conditii exceptionale, la inceputul sarcinii, cad se poate pierde sarcina sau la final, cand poate declansa nasterea prematura sau poate impune efectuarea operatiei de cezariana, daca starea mamei este grava. Dar acestea sunt cazuri exceptionale. Racelile si gripele sezoniere simple se trateaza fara probleme, doar pentru ameliorarea simptomelor, ceea ce inseamna multe lichide, odihna si antiinflamatoare. Decongestionantele inhalatorii sunt sigure si fara pericol dar ar trebui evitate solutiile antitusive. Paracetamolul, in doze de maxim un gram in 24 de ore nu face rau copilului, dupa cum nici suplimentele de vitamina C nu afecteaza fatul.

Citeste si:
Gripa in timpul sarcinii

Scurgerea vaginala este cel mai adesea provocata de germenele Candida albicans. Acesta este gasit in mod normal in vagin intr-un procent de pana la aproximativ 16% dintre femeile negravide si la 32% din cele gravide. Nu intotdeauna se manifesta simptomatic si necesita tratament numai daca produce neplaceri ca mancarime, durere si roseata, sau o scurgere albicioasa, groasa, caracteristica. Este mai intalnita la a doua sarcina sau la urmatoarele, in cel de-al treilea trimestru al sarcinii, in timpul lunilor de vara, dupa un tratament antibiotic, si la femeile diabetice. Tratamentul cu Clotrimazol (Canesten), supozitoare vaginale, este de obicei eficient. Candidoza nu este o infectie transmisa pe cale sexuala si nu este nevoie de tratament pentru partenerul dumneavoastra.

Streptocociile cu streptococ din Grupul B este un germene pe care il poarta aproximativ una din cinci femei gravide, in mod obisnuit fara a cauza probleme. Intr-un numar mic de cazuri poate fi transmis copilului in timpul nasterii conducand la o infectie puerperala sau chiar la meningita. Acest lucru se intampla foarte rar, dar profilactic femeiea este testata inainte de nastere.


Infectiile cailor urinare sunt destul de frecvente in timpul graviditatii. Aproximativ o femeie din 25 face o infectie a cailor urinare in timpul graviditatii, simptomele obisnuite fiind un discomfort sau senzatie de arsura la trecerea urinii, o durere a vezicii sau necesitatea de a urina foarte frecvent. Daca infectia urca la nivelul rinichilor si in circuitul sangvin, poate provoca dureri lombare, vomismente, febra si poate produce chiar travaliu prematur. Tratand precoce infectiile cailor urinare, putem preveni o serie de complicatii mai severe. O infectie usoara se trateaza cu antibiotice sub forma de tablete pentru o saptamana, dar o infectie mai severa poate necesita internare in spital, antibiotice intravenoase si repaus la pat. Dupa o infectie urinara, alte infectii sunt mai frecvente si sunt indicate examene lunare ale urinii. Citeste aici mai multe despre Infectiile urinare in timpul sarcinii.

Herpesul genital afecteaza aproximativ 10% din populatie, desi numai o treime din cazuri sunt diagnosticate corect ca fiind herpes. De obicei debuteaza ca ceva similar unei gripe, urmata de aparitia unor leziuni vulvare care sunt foarte dureroase. Dupa o saptamana sau 10 zile, aceste leziuni se vindeca. Ocazional este asimptomatica. Primul atac este de obicei cel mai dureros. Virusul herpetic se localizeaza in nervii spinali si se poate reactiva cauzand un al doilea atac. Acesta apare de obicei la 3-4 luni dupa primul, iar recurentele apar de 2-3 ori pe an dar acest lucru este extrem de variabil.  In timpul graviditatii herpesul cauzeaza cele mai mari probleme daca primul atac survine dupa saptamana 28. Poate trece o perioada de pana la 3 luni pana sa se dezvolte complet un raspuns imun din partea mamei. Din cauza acestor riscuri, o operatie cezariana este de preferat, mai ales daca primul atac survine in timpul graviditatii dupa saptamana 28, sau daca sunt leziuni atunci cand incepe travaliul.

Varicela este o infectie comuna si multe gravide vin in contact cu copii care sufera de aceasta boala. Problemele apar doar in anumite momente. In primul rand, daca ati avut varicela inainte, nu exista nici un risc pentru copil. In orice caz, chiar daca nu va amintiti sa fi avut varicela, este foarte posibil sa fi avut o infectie asimptomatica si sa fiti protejata. Daca exista insa dubii, ar trebui sa consultati un medic pentru a se face analize de sange, pentru a vedea daca exista imunitate. Aici poti citi mai multe despre Varicela in sarcina.

Citeste si:
Esti insarcinata? Stii ce trebuie sa mananci?


Toxoplasmoza este cauzata de un parazit numit toxoplasma gondii care se gaseste in carnea cruda, la pisicile care se hranesc cu carne cruda. Infectia cu toxoplasma este intalnita atat la barbati cat si la femei in afara sarcinii, desi infectia din timpul graviditatii este cea mai ingrijoratoare pentru ca poate conduce la infectie la copilul nenascut inca : toxoplasmoza congenitala. Odata ce ati avut infectie cu toxoplasma, imunitatea organismului va fi feri de a face boala din nou. Aproximativ o treime din femei vor fi avut toxoplasmoza inainte de sarcina. Boala se manifesta ca o gripa, cu glande marite de volum in orofaringe, si majoritatea persoanelor nici nu sunt constiente ca au avut toxoplasmoza. Nu este cunoscut cu exactitate cate femei fac toxoplasmoza in timpul sarcinii, dar unele cercetari  sugereaza ca aproximativ 2 dintr-o mie
Toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii, sarcina prelungita sau probleme de crestere, orbire, leziuni cerebrale, epilepsie sau surditate, scrie webmed.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!