Sari la conținut

Regulile de baza ale activitatii fizice

In trecut femeilor insarcinate le erau interzise activitatile fizice sustinute, iar despre miscare si fitness nici nu s eputea pune problema. Medicii supuneau ca miscarea poate face ca ritmul cardiac sa depseasca valoarea. considerata critica, de 140 de batai/minut, ceea ce, azi, este absolut normal la o sesiune de antrenament.

Azi, viitoarelor mame nu doar ca le este recomandat sa faca miscare, dar sunt chiar indemnate spre binele lor si al viitorului copil sa faca exercitii fizice. Dar, trebuie avute in vedere cateva amanunte, cateva reguli care respectate fac din sesiunea de fitness a femeii insarcinate una sigura si pentru ea si pentru fat.

Mergi pe jos si inoata

Modificarile din timpul sarcinii, obliga la adaptarea exercitiilor fizice la acesta situatie, astfel ca recomandarile si regulile de baza ale activitatii fizice din timpul sarcinii trebuie neaparat respectate.

Hipertemia este denumirea medicala pentru o temperatura peste limitele normale. In timpul sarcinii aderile si metabolismul sunt foarte intense. Corpul femeii este o uzina care functioneaza la capacitate maxima, din prima luna de sarcina, astfel ca temperatura normala are cateva unitati in plus. Exercitiile fizice aduc un consum suplimentar de energie si fac temperatura sa creasca in plus. Dar, o temperatura prea mare este periculoasa pentru mama si, mai ales pentru fat. In timpul exercitiilor, viitoarea mama disipeaza caldura in mod mai eficient, deci riscurile asociate hipertmiei sunt mai mici.  ca masura de siguranta este efectuarea exercitiilor in spatii amenajate cu temperatura controlata si un consum crescut de lichide, ca mijloc natural pentru "racirea" organsimului.

Sarcina si frumusetea
 
Accidentele. O lovitura in abomen sau o cazatura pe burta poate cauza leziuni ale placentei sau dezlipirea ei in orice stadiu al sarcinii. In ultimul trimestru se adauga si riscul afectarii grave a fatului, pentru ca acesta nu mai este protejat de pelvis. Situatiile sunt usor de evitat daca alegi cu grija si cu atentie exercitiile pe care le faci si, eventual, aparatele la care lucrezi. Trebuie evitate orice sporturi riscante: pantinajul, ski, calarie, tenis sau scufundari. 
 
Deficitul de oxigen. Aceasta este o problema pe care femeile insarcinate o cunosc si care se inscrie in categora simptome ale sarcinii. Apare mai accentuat in partea a doua a sarcinii si limiteaza in mod serios capacitatea de efort a viitoarelor mame. Uterul preseaza pe plamani, pe de o parte, pe de alta metabolismul foarte accelerat si volumul mare de sange consuma mult oxiden. Deficitul de oxigen poate sa duca la ameteli, la scaderea tensiunii. daca femeia gravda efectueaza constant exercitii fenomenele neplacute sunt mult limitate. Femeile insarcinate sunt capabila sa se monitorizeze si stiu cand trebuie sa se opreasca, pentru ca "nu mai au aer". In plus exercitiile grele, intense si cele d eforta sunt contraindicate in ultimul trimestru de sarcina, dar asta nu inseamna ca femeile aflate in acest stadiu nu pot face miscare.

Afla mai multe despre fitness pentru gravide.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!